Българите зад граница питат за електронното правителство и образованието

Българите зад граница питат за електронното правителство и образованието
Аз не само вярвам, че България може да се промени за 10 години, но аз съм пример за това, заяви Росен Плевнелиевв Сиатъл. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Издаването на документи, електронното правителство, образованието и липсата на специалисти в областта на високите технологии бяха акцентите сред въпросите, които българите в Сиатъл зададоха на президента Росен Плевнелиев.

„В САЩ за около половин час може да отвориш компания, да се регистрираш и да започнеш дейност“, дадоха за пример българите, а в отговор държавният глава увери, че електронното правителство е негов тотален приоритет, предаде „Фокус“.

„За да подобрим драматично бизнес средата, трябва да разрушим възможността, при която бизнесът ходи и се моли на държавната администрация за услуги от всякакъв характер – общо 1100 на брой. Държавата трябва да бъде така добра да дава услугите дистанционно“, категоричен е Росен Плевнелиев.

Според него електронното правителство е силен механизъм България да бъде ефективна, да подобри доверието на гражданите и същевременно да намали корупцията в държавната администрация.

Президентът обяви, че най-късно до два месеца ще има „големи новини“ за реализирането на електронното правителство.

Относно липсата на специалисти в областта на високите технологии Росен Плевнелиев заяви, че това е световна тенденция.

„Безработни инженери няма, има жестока битка за инженери в целия свят. Китай произвежда осем пъти повече инженери отколкото Америка на годишна база. В България няма нито един безработен инженер“, подчерта още президентът.

Той припомни, че България е била изключителен фактор в регион, където живеят над 500 млн. души, защото е била голяма сила в инженеринга, дизайна, компютърните технологии.

„България имаше огромна армия от учени, които работеха много здраво. България може да надгради успеха от своето минало. Аз не само вярвам, че България може да се промени за 10 години, но аз съм пример за това“, заяви Росен Плевнелиев.

Той допълни, че е важно българите да могат да стартират успешни компании в България.

Когато българите в Сиатъл повдигнаха въпроса за образованието на българските специалисти, президентът каза, че правителството вече е провело реформа и системата за рейтинг на висшите училища вече работи.

„Аз съм адвокатът на това университетите да имат стажове и да има тясна връзка между нуждите на бизнеса и нуждите на университетите“, заяви Росен Плевнелиев.

Според него основният проблем на България е, че има студенти, които завършват пети курс, без да имат представа от реалната икономика и от реалния живот.

Президентът Росен Плевнелиев увери, че „София Тех Парк“ ще бъде един от инструментите за повишаване квалификацията на българските специалисти.

Посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик също зададе въпрос на президента, като попита за мнението му за отношенията между САЩ и България и какви са възможностите за инвестиции.

Росен Плевнелиев отговори, че никога отношенията между двете страни не са били толкова добри, но могат да бъдат и още по-добри.

„САЩ са стратегически партньор на България, голям приятел на страната. В последните две години САЩ е инвеститор номер едно в България. Това е добро постижение, което може да бъде надградено“, каза още президентът.

На срещата с българската общност посланикът на България Елена Поптодорова представи на президента новия генерален консул на страната в Лос Анжелис Марин Димитров. В края на срещата посланик Елена Поптодорова подписа удостоверенията на първите ученици, завършили българското училище в Сиатъл.

#Росен Плевнелиев #Президент на България #Сиатъл #САЩ #Джеймс Уорлик #Елена Поптодорова #„София Тех Парк" #инвестиции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"