АБВ иска решение по въпроса за АЕЦ „Белене”

АБВ иска решение по въпроса за АЕЦ „Белене”
A A+ A++ A

Зам.-председателят на АБВ Румен Петков е на мнение, че премиерът Бойко Борисов трябва веднага да започне политически консултации за намирането на силно решение за АЕЦ „Белене“, съобщава БГНЕС.

От АБВ показаха писмото на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер до министър-председателя, от което става ясно, че Европа никога и по никакъв повод не е възпрепятствала изграждането на Белене, изграждането на нова ядрена мощност, заяви Петков.

Според него има серия от въпроси: 1. Защо въпреки очевидния факт, че комисията не е създавала никакви проблеми – през 2009 г. правителството на Сергей Станишев спря практически изграждането на този проект; 2. Защо през 2012 г. правителството на Бойко Борисов обяви "Белене" за гьол и практически вкара в НС решение за прекратяване на проекта? Румен Петков посочи, че в резултат на това решение сега имаме осъдителна присъда и всеки месец ще плащаме по 5 млн. евро наказателна лихва по произнесената осъдителната присъда.

„Отсега нататък въпросът е: какви мерки ще предприеме това правителство, за да може да се преодолеят щетите, които нанесоха на проекта предходните правителства”, каза той и обяви, че АБВ са готови да участват в търсенето и намирането на силни решения. Притесненията на АБВ сега са, че влизаме в стадий, изживян 2007-2008 г. на работни групи за анализ, оценка и др. „Това прави още по-тежка, но и още по-значима задачата пред българското правителство да гарантира обществени интерес, чрез гарантиране участието на държавата в проекта, защото няма да се намери сериозен инвеститор, който при тотално дистанциране на държавата да се ангажира с инвестиции и изграждане. И второ да се положат всички усилия такъв инвеститор да бъде намерен и то инвеститор, който ще се съобрази с българския обществен, национален интерес”, заяви Румен Петков.

От АБВ показаха и протокол, с който енергийният министър разрешава теглене на кредит от БЕХ. В лихвените проценти се говори за достигане до 5% и възможност за едностранното увеличение на надбавката (маржа) на приложимия лихвен процент. Петков подчерта, че през същия този период "Енерго про" тегли кредит при 1,3% годишна лихва. „Това означава, че управителят на "Енерго про" пред банките има по-голям авторитет от министъра на енергетиката”, каза Петков. АБВ искат парламентарна анкетна комисия.

#решение #АЕЦ #АБВ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"