С 3,9% нараства индексът на промишлено производство

С 3,9% нараства индексът на промишлено производство
A A+ A++ A

През юни 2016 г. индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни, нараства с 3.9% в сравнение с май 2016 година. Това сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ), съобщава БГНЕС.

През юни 2016 г. при календарно изгладения индекс на промишленото производство е регистриран ръст от 3.9% спрямо съответния месец на 2015 година.

През юни 2016 г. увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в преработващата промишленост - с 5.4%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.5%, и в добивната промишленост - с 0.3%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 34.0%, производството на тютюневи изделия - със 17.4%, производството на напитки - с 8.8%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 6.5%. Спад е регистриран при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване и производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - по 5.4%, производството на мебели - с 4.5%, производството на превозни средства, без автомобили - с 3.1%.

На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в преработващата промишленост - с 5.4%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.5%, докато в добивната промишленост е регистриран спад от 4.1%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при: производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 54.7%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 9.8%, производството на електрически съоръжения - с 9.5%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 9.3%. Намаление е отчетено при: производството на тютюневи изделия - с 34.6%, производството на основни метали - с 13.8%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 10.0%, производството на превозни средства, без автомобили - с 5.1%.

#индекс на промишленото производство #ръст

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »