България върна 28 нелегални иракчани на Гърция

България върна 28 нелегални иракчани на Гърция
A A+ A++ A

Гръцко-българската граница е била нелегално премината от 28 иракчани. Основавайки се на реадмисионната спогодба с южната ни съседка те са върнати обратно.

Групата иракчани - 7 мъже, 6 жени и 16 малолетни и непълнолетни, е преминала незаконно гръцко-българската граница на 23 юли. Те са задържани от гранични полицаи в района на 34 пирамида, в землището на кърджалийското село Лозенградци. У тях били намерени документи, издадени от Република Гърция. Пълнолетните са задържани в ГПУ-Момчилград, а непълнолетните са настанени в специализирано помещение. По случая са образувани бързи производства, уведомена е районната прокуратура.

На 25 юли районният съд в Момчилград е наложил присъди на пълнолетните иракчани - 6 месеца лишаване от свобода условно с 3 години изпитателен срок и глоба по 200 лева, съобщава БГНЕС.

Със заповед на началника на ГПУ-Момчилград на чужденците е наложена административна мярка „принудително отвеждане до границата“. Създадена е организация за прилагане на спогодбата между правителствата на България и Гърция за обратно приемане на незаконно пребиваващи лица.

28 от нелегално преминалите границата иракчани са върнати на гръцките власти на ГКПП – Орменион на 3 август. Един техен съгражданин е попълнил декларация за доброволно завръщане и е заминал със самолет за Ирак, съобщиха от Гранична полиция.  

#иракчани #граница #върнати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »