Премиерът посреща колегите си от Катар и Турция

Премиерът посреща колегите си от Катар и Турция
Поканата към катарския премиер бе отправена през март, когато българското правителство организира бизнес форум в катарската столица Доха. Снимка: МС
A A+ A++ A

Премиерът и министър на външните работи на Катар шейх Хамад бин Джасим Ал-Тани пристигна на двудневно посещение в България.

По време на визитата той ще се срещне с министър-председателя Бойко Борисов в София в четвъртък, съобщиха от правителствената информационна служба.

Двамата ще разговарят „на четири очи“, след което делегациите ще проведат съвместно заседание.

Предвижда се в присъствието на премиерите на България и на Катар да бъдат подписани двустранни документи в областта на културата, земеделието, здравеопазването. След това двамата министър-председатели ще дадат пресконференция.

Поканата към катарския премиер бе отправена през март, когато българското правителство организира бизнес форум в катарската столица Доха. Тогава се оказа, че заради лоша организация нито една катарска компания не е уважила събитието.

Въпреки това след среща с катарското правителство и Ал Тани, премиерът Бойко Борисов и външният министър Николай Младенов се похвалиха, че са се споразумели за инвестиции в размер на 100 млн. евро в няколко икономически сектора в България.

Тази „първоначална инвестиция“ е записана и в рамково споразумение между двете страни, одобрено в сряда на заседанието на кабинета.

В петък, 18 май, във Варна пристига министър-председателят на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

В резиденция „Евксиноград“ ще се проведе тристранна среща между премиерите на България, Катар и Турция.

В състава на официалната българска делегация са включени министрите Николай Младенов, Десислава Атанасова, Вежди Рашидов, Нона Караджова, Мирослав Найденов, Ивайло Московски и Делян Добрев.

#Бойко Борисов #Катар #Турция #шейх Хамад бин Джасим Ал-Тани #Реджеп Тайип Ердоган #Николай Младенов #Десислава Атанасова #Вежди Рашидов #Нона Караджова #Мирослав Найденов #Ивайло Московски #Делян Добрев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"