Армагедон за банките - инвеститорите не повярваха на стрес тестовете

Армагедон за банките - инвеститорите не повярваха на стрес тестовете
A A+ A++ A

За една година европейските банки са загубили 560 милиарда долара от своята капитализация. Стрес тестовете станаха катализатор за нови разпродажби.

Индексът STOXX Europe 600 Bank от юли 2015 г. се е свил с 40%, а банките са загубили 560 милиарда долара капитализация. Това е повече, отколкото капитализацията на целия италиански фондов пазар, пише „Блумбърг“. От началото на годината акциите на „Креди Суис“ са поевтинели с 51%, а на „Дойче Банк“ и „Комерцбанк“ - с 45%. Две трети от най-големите европейски банки са поевтинели тази година с над 20%.

Стрес тестовете, резултатите от които бяха обявени в петък, 29 юли, не успокоиха инвеститорите. В началото на тази седмица акциите на „Дойче Банк“ и „Комерцбанк“ удариха ново дъно.

„Не ми се иска да го кажа, но ако индексът се понижи още, това ще бъде Армагедон за банките.“, заяви пред „Блумбърг“ началникът на отдела за работа с европейски акции на Svenska Handelsbanken Джо Трейси.

Заради спада на капитализацията „Дойче Банк“ и „Креди Суис“ бяха изключени от индекса STOXX Europe 50. Този индекс се базира на капитализацията: ако тя два месеца поред е по-ниска от 75-то място сред компаниите на страната, таза компания се изключва.

Италианският премиер Матео Ренци заяви в интервю, че проблемът на Monte Paschi е решен, защото банката ще привлече 5 милиарда евро капитал от чуждестранни инвеститори начело с Джи Пи Морган и ще прехвърли в баланса на специалния фонд над 25 милиарда евро проблемни кредити за секюритизация и продажба.

„За пръв път Monte Paschi няма лоши кредити и това е окончателно. Струва ми се, че най-добрият начин да се реши проблема с тях е растежът. Това е моята приоритетна задача, моята мечта и кошмар. Всеки ден мисля за това.“, отбеляза Ренци.

Инвеститорите имат друга гледна точка. Вчера акциите на Monte Paschi поевтиняха с 16,1%, на „Уникредит“ - със 7,2%, на UBI Banca – с над 7%.

„Хората гледат на Monte Paschi и си мислят, че ако това сега е справедливата цена, тогава и други италиански банки, които се смятат за надеждни и успешно преминали стрес тестовете, ще се нуждаят от капитал.“, заяви управляващият на Schroders Джеймс Сим.

Стрес тестовете не откриха на европейските банки /освен при Monte Paschi/ сериозни проблеми, но не убедиха инвеститорите.

„Те не тестваха банките за реални проблеми – отрицателните лихви и въпроса, как ще печелят.“, заяви директорът на Newton Investment Пол Маркхам.

"Впрочем, това, което е лошо за инвеститорите на акции, не разстройва притежателите на банкови облигации, което е важно за Италия, където гражданите купуваха банкови облигации като алтернатива на влоговете", пише „Ведомости“.

„Сама по себе си ниските печалби не са нещо лошо за нас, притежателите на облигации, ако банките имат приличен капитал и интелигентно управляват рисковете.“, отбелязва Стив Хаси от Alliance Bernstein. /БГНЕС

 

#банки #стрес тестове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"