Турски генерал с 10 послания след опита за преврат

Турски генерал с 10 послания след опита за преврат
A A+ A++ A

Бившият началник на Генералния щаб на Турция Илкер Башбуг анализира контрамерките на президента Ердоган и на правителството след неуспешния опит за преврат, и отправи 10 критични послания.

Според Башбуг бунтът на поддръжниците на Фетуллах Гюлен по нищо не прилича на предишните военни преврати в страната, които са успявали заради пълното единомислие във въоръжените сили – планът сега е изготвен от структура извън Турция и е осъществен чрез разклоненията на място, но импулсите са различни и мерките срещу този опит трябва да се съобразяват с това. "Напразно ли ЦРУ дава шанс на Гюлен – той живее в САЩ, кой друг, ако не разузнаването на ЦРУ да го подкрепя и да му осигури разрешение за престой там, срещу което да го използва?", пита риторично Башбуг.

Той смята, че действителната мишена на плана за преврат е турската армия – първо тя беше нарочена за провала в борбата с тероризма, но тази теза не издържа и тогава бе подготвен комплот срещу нея, който също се провали, след това се стигна до вътрешната мобилизация на хората на Гюлен и опита за преврат с главната цел отслабване и отнемане докрай мощта на армията, като тук трябва да се мисли за Сирия и вариантите за ново преначертаване на границите. Бунтовниците са знаели предварително, че са обречени на неуспех и въпреки това са се надигнали поради собственото си отчаяние и безизходица. Президентът Реджеп Ердоган бе оставен сам в съпротивата срещу тези хора години наред, предшествениците му – Тургут Йозал подкрепяше Фетуллах Гюлен, Бюлент Еджевит се отнасяше със симпатия към него, а Неджметин Ербакан беше дистанциран.

Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ в периода 2002 – 2007 г. следваше тактиката на добри взаимоотношения с тази общност, но с повишено внимание тя да не се цели във въоръжените сили. Този период се характеризира с „Какво поискаха, та не им дадохме“. "Но после през 2012 – 2016 г. започна войната с тези хора, а в нея Ердоган бе оставен сам срещу всички, изостави го и партията му, и министрите", коментира Башбуг. Според него бунтът не се реализира в командната верига на въоръжените сили, а в инфилтрираните в нея хора на Гюлен, но контрамерките изместиха фокуса и се насочиха изобщо към висшите офицери.

За успешното проникване на гюленистите в сектора на отбраната на първо място отговорността пада върху националната разузнавателна служба MIT – защото всички уволнения през периода 2002 – 2010 г. са правени именно на базата на разузнавателните доклади, но тогава нито един от хората на Гюлен не бе пипнат, отстраняваха се хора, свързани с групата Нурджу на Мехмет Курдоглу, която пък бе опонент на гюленистите, които впоследствие се възползваха от ситуацията. Ако в MIT имаше поне един военен като заместник, може би и докладите щяха да бъдат пълноценни, казва бившият шеф на Генералния щаб.

"Режете кръвоносната система на армията, не го правете", обръща се той към управляващите и припомня, че въпреки всички събития срещу султан Абдул Хамид II /1876-1909/ той никога не си е помислял да закрие военните академии, напротив, съхранил ги е като наследство от Османската империя. Башбуг е категоричен, че премахването на тези институции няма да реши никакви проблеми – грешка е прехвърлянето на Военно-медицинската академия към здравното министерство. "А как ще се процедира с внедрените гюленисти там?", пита той и предупреждава, че превръщането на военните училища в хотели ще бъде рана в сърцето на хората.

Наложителен е задълбочен анализ на факта, че в стрес-теста на 15 юли турските въоръжени сили се провалиха. След 11 септември в САЩ парламентът сформира специална експертна комисия за разследване на терористичните атаки, по подобен начин трябва да се действа и в Турция, настоява Башбуг. Съюзът на висшите офицери се разпада, това ще унищожи армията – прехвърлянето на командванията на сухопътните, въздушните и морските сили към министерството на отбраната е условието за това, а този процес трябва да бъде широко обсъждан, иначе всички мерки дотук не усилват мощта на армията, само я унищожават, категоричен е бившият началник на Генералния щаб на Турция.

Междувременно всички турски медии акцентират на повтаряното при всевъзможните срещи на премиера Бинали Йълдъръм съобщение за очакван втори опит за преврат. И днес той е цитиран да казва: „Рискът от нов преврат не е отминал“, а на проповедника в Пенсилвания Фетуллах Гюлен се приписва организацията за втори пуч с дата 14 август. /БГНЕС

 

#Илкер Башбуг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"