Стачките и атентатите дърпат икономиката на Еврозоната надолу

Стачките и атентатите дърпат икономиката на Еврозоната надолу
A A+ A++ A

Терористичните нападения и стачките във Франция попречиха на възстановяването на икономиката на Еврозоната. Следващият удар ще бъде нанесен от последиците от „Брекзит“.

Възстановяването на икономиката на Еврозоната се оказа кратко – през второто тримесечие растежът в сравнение с първото се забави двойно до 0,3%. На годишна база БВП на Еврозоната нарасна с 1,6% след 1,7%, съобщи Евростат.

Не се промени и БВП на втората по големина икономика на блока – Франция /след рекордния от 2013 г. ръст от 0,7% през първото тримесечие/ и Австрия /0,6%/, забави се е най-бързо развиващата се икономика в региона – Испания – до 0,6% от 0,7%.

Темповете на растеж на страните от Еврозоната през първото тримесечие свидетелстват, че БВП на валутния съюз отново достигна нивата отпреди кризата, регистрирани през първото тримесечие на 2008 г. Основният стимул за растеж бе свързан с намаляването на цените на петрола. Възстановяването на цените на „черното злато“ лишиха икономиката на Еврозоната от мотор на растежа, пише „Уолстрийт джърнъл“.

Но най-зле се отразиха на показателите данните от Франция, смятат анализаторите на „Морган Стенли“. Националният статистически институт на Франция (Insee) очакваше растеж на БВП от 0,3%. Но статистиката се оказа разочароваща. Инвестициите в строителството и производството се свиха. Разходите на домакинствата не отбелязаха никакъв ръст. Те трябваше да бъдат стимулирани от Евро 2016 /през първото тримесечие в резултат на покупката на билети те нараснаха с 1,2%/, но френската икономика се сблъска с двоен удар – вълната от стачки и последиците от терористичните актове през 2015 и 2016 г.

Продължителните стачки доведоха до недостиг на горива и сериозни прекъсвания в работата на транспортната система, отбелязва „Ведомости“. А терористичните атентати – до намаляването на туристите в разгара на сезона с почти 600 000 души /данните са на Евростат/.

Най-много са се свили разходите за ресторанти и хотели, съобщава Insee. Хотелската верига Accorhotels SA предупреди, че атентатите са я лишили от 23% от нейната чиста печалба.

„Сега, хората предпочитат да пътуват до Ню Йорк вместо до Париж. Защото в Голямата ябълка се чувстват в безопасност“, заяви пред „Уолстрийт джърнъл“ финансовият директор на веригата Жан-Жак Морен. „Ние растем в цялата Еврозона, с изключение на Франция, която пострада от стачки и атентати“, заяви изпълнителният директор на веригата магазини Carrefour CA Жорж Плас.

Еврозоната навлиза в траекторията на умерените темпове на растеж, пише „Файненшъл таймс“.

„Растежът на БВП ще се забавя до края на годината“, очаква Джак Алън от „Кепитъл Економикс“.

На резултатите от третото тримесечие влияние ще окажат и резултатите от референдума във Великобритания. Според оценката на икономиста от BNP Paribas Клементе де Луси през следващата година „Брекзит“ ще струва на Еврозоната 0,5% от БВП. /БГНЕС

 

#еврозона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »