Комисията „Хохегер" вика Първанов на изслушване

Комисията „Хохегер" вика Първанов на изслушване
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Временната анкетна комисия за изясняване на изнесените в медиите факти и обстоятелства за лобисткия скандал, свързан с управлението на Тройната коалиция и предоставените 1.5 млн. евро на австрийския лобист Петер Хохегер, реши да покани за изслушване президента (2002 – 2012 г.) Георги Първанов.

Предложението е направено от гражданина Вилям Попов, който в сряда запозна членовете на комисията с документация, получена в качеството му на гражданин, по случая с договора с Хохегер, предаде БТА.

Преди дни стана ясно, че Попов е написал писмо до Народното събрание и бил следил отблизо процесите.

Идеята му беше подкрепена от председателя на комисията Димитър Главчев от ГЕРБ, който мотивира искането с медийни изяви на Първанов и на Моника Йосифова, които според него може би имат нещо общо с темата, разглеждана от комисията.

На заседанието в сряда не се явиха Меглена Кунева и Моника Йосифова, които бяха поканени за изслушване. И двете са информирали комисията, че са ангажирани, но са готови да й съдействат. Депутатите решиха да подновят поканата си към двете.

В сряда комисията изслуша Росица Велкова и Ивайло Георгиев. Ивайло Георгиев в момента е председател на Борда на директорите на НДК. Росица Велкова е била съуправител на фирмата „Хохегер БГ".

Росица Велкова категорично отрече да е знаела за договора на „фирмата-майка" с българското правителство и каза, че не може да знае защо в преговорите не е включен българският офис на фирмата, а са ползвани други подизпълнители.

Велкова каза още, че „Хохегер БГ" се е занимавала основно с корпоративен пи ар. Хохегер е бил партньор на голямата ПР агенция Burson-Marsteller. Велкова заяви отново, че не е нито член, нито учредител на ГЕРБ, а е била наета като независим експерт.

Ивайло Георгиев обясни, че е работил за голямата ПР агенция Burson-Marsteller, която е имала договор с „Хохегер" за Източна и Централна Европа и така са създадени офиси в различни страни. След като договорът е бил прекратен през 2009 г., той е продължил известно време да работи за агенцията.

Според Георгиев австрийската фирма-майка „Хохегер", която всъщност сключва договора с българското правителство, е ползвала услугите на агенцията на Моника Йосифова и на агенция „Фокус", която е трябвало да прави мониторинг на статиите за България.

#Георги Първанов #президент #Петер Хохегер #тройната коалиция #Меглена Кунева #Моника Йосифова #Росица Велкова #Ивайло Георгиев #Димитър Главчев #ГЕРБ #Източна и Централна Европа #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »