МЗХ въвежда промени в схемите за обвързана подкрепа

МЗХ въвежда промени в схемите за обвързана подкрепа
A A+ A++ A

Министерството на земеделието и храните прави промени в схемите за обвързаната подкрепа. Новите промени влизат в сила от 2017 г., а още от тази година влизат изискванията за новите документи, които ще важат за следващата. Това обясни министърът на земеделието Десислава Танева.

Въвежда се моделирана ставка, което означава, че до определен брой животни ще бъдат с определена ставка, както при растениевъдството до определен обем хектари или декари. В същото време подкрепата за някои плодове, зеленчуци и животни ще отпадне.

Промените предвиждат нов подход на икономическия анализ спрямо разходите и нетния доход на стопанствата, който предполага по-справедливо разпределяне на групите плодове, зеленчуци и животни. Друга новост е, че вече ще се подпомагат и високопланинските ферми.

Площите за оранжерийно производство се увеличават на годишна база с 16.5%. Заявените за подпомагане площи за зеленчуци полско производство са се удвоили, а площите с плодове са се увеличили с 50%. Най-голям ръст на заявените площи през 2016 г. на годишна база има при орехите - 169%, сливите 55% и черешите 34%.

Заради големия скок орехите няма да бъдат подпомагани до 2020 г. Площите при подпомаганите зеленчуци се увеличава значително като при тиквите ръстът е от 504%, а при пъпешите - 204%. При отглеждането на млечни и месодайни крави имат ръст - 10.5% спрямо миналата година. Има значителен ръст и на кравите под селекционен контрол. При овцете и козите майки има нарастване при всички схеми с 15.2%. / БГНЕС

 

#МЗХ #Десислава Танева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"