Правителството в Йемен прие предложеното от ООН мирно споразумение

Правителството в Йемен прие предложеното от ООН мирно споразумение
БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството в Йемен прие предложеното от ООН мирно споразумение, чиято цел е да сложи край на продължаващия въоръжен конфликт в страната. Към момента все още няма коментар от страна на бунтовниците. Съобщението на подкрепяното от Саудитска Арабия правителство идва след среща на високо равнище в Рияд, председателствана от йеменския президент Абедрабо Мансур Хади.

„Срещата одобри предложеното споразумение, представено от ООН, което призовава за слагане на край на въоръжения конфликт и изтегляне (на бунтовниците – бел. ред.) от Сана... и градовете Таез и Ал Худайда“, се казва в изявлението.

Външният министър на Йемен Абдулмалек ал Миклафи, който участва в преговорите в Кувейт, заяви, че ще изпрати писмо до специалния пратеник на ООН, за да потвърди подкрепата на властите за споразумението. По неговите думи обаче едно от условията за приемането на споразумението е подкрепяните от Иран бунтовници Хути, както и силите, лоялни на предишния президент Али Абдула Салех, да подпишат примирието до 7 август.

Преди властта да направи своето съобщение, говорителят на бунтовниците Хути Мохамед Абдулсалам написа в „Туитър“, че те ще настояват за цялостно и пълно решение на конфликта, а не „половинчати решения“. В рамките сделката всички решения, взети от бунтовниците след окупирането на столицата през септември 2014 г. ще бъдат премахнати, допълни Миклафи. Той също така заяви, че мирното споразумение премахва и създадения наскоро върховен политически съвет, в който участват представители на бойците Хути и на Общия народен конгрес на бившия президент Салех.

Политическият диалог между отделните фракции в Йемен ще започне 45 дни след като бунтовниците се изтеглят от столицата и предадат оръжията си на военен комитет, създаден от президента Хади. Досега над 6400 души загинаха в страната, след като водената от Саудитска Арабия коалиция започна да извършва своите въздушни удари през март миналата година в подкрепа на правителството на Хади. Други 2,8 млн. души са принудени да напуснат домовете си, а 80% от населението се нуждае от хуманитарна помощ, посочват данни на ООH.

#Йемен #Хади #ООН #мирно споразумение #бунтовниците

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници