Реформа във ВУЗ догодина: Режат разходите, намаляват приема, сливат и закриват специалности, затварят се филиали

Реформа във ВУЗ догодина: Режат разходите, намаляват приема, сливат и закриват специалности, затварят се филиали
БГНЕС
A A+ A++ A

От следващата година да стартира мащабна оптимизация на разходите във висшите учебни заведения. Около това становище се обединяват по време на последното заседание на правителството вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева, икономическият вицепремиер Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов. Поводът да се дискутира тази тема по време на заседанието на кабинета е взимането на решение за утвърждаване на Програма за оптимизация на разходите на Великотърновския университет “Св.Св. Кирил и Методий” и отпускането на  1 337 000 лв. допълнително за ВЕЗ-а в старопрестолния град.

От думите на финансовия министър Горанов става ясно, че отпуснатите средства за покриване на натрупани задължения на Университета във Велико Търново, няма да решат проблема с раздутите разходи на ВУЗ-а. Според Горанов ръководствата на университетите у нас не са се “напаснали” към демографската ситуацията – от една страна липсват студенти, а друга страна липсва актуализация на специалностите, така че да отговарят на търсенето на бизнеса и пазара на труда. Финансовият министър коментира, че дори в Алма Матер има незаети места за студенти по специалност “право”.

“Демографският натиск, за който висшите училища се оказаха неподготвени, въпреки че е ясно от десет години напред колко деца преминават през образователната система, води до това, че в момента имаме незапълнен прием в почти всички висши училища и то по специалности, по които ние традиционно сме смятали, че има огромен интерес”, посочва Горанов.

Финансовият министър на няколко пъти призовава вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева да предприеме мерки, които да реформират системата на висшето образование. “Вземам думата само, за да ви окуража и да ви помоля да бъдете настоятелни, да не отлагате реформата и стъпките, защото точно след два месеца ще си говорим за бюджета за следващата година и в него можем да имплантираме тези мерки, за които вие знаете добре, но може да проявите политически притеснения да не ги наложите, тъй като те са непопулярни”, обръща се към Кунева министърът на финансите.

Позицията му е подкрепена от икономическия вицепремиер Томислав Дончев, а и от самата Кунева, която декларира, че работи в посока оптимизация. “Аз съвсем скоро ще ви предложа постановление, в което ще започнем да събираме специалности, които са били напълно излишно разроени просто, за да може да се направи още една катедра със съответната академична обезпеченост”, заявява Кунева.

По този повод Томислав Дончев предлага налагането на мораториум върху откриването на нови структури на висшите учебни заведения, с изключения на тези в Северозападна България. “От началото на мандата го говорим и въпреки, че непрекъснато го говорим, въпреки, че е част от програмите на почти всички политически сили, които участват, то непрекъснато се случва. Защото принципно водим един разговор, а практически се случва друго. Госпожа Кунева, ако направи справка колко структури са се нароили за последните две години, броят им ще бъде сигурно четири или пет, не по-малко, и това е на фона на разговора, който водим”, изтъква икономическият вицепремиер.

Както образователният министър, така и финансовият коментират, че за да се предприемат “непопулярни” мерки, които най-общо се състоят в: намаляване на приема в университети, сливане и закриване на специалности, затваряне на филиали на ВУЗ-те и други, ще е нужна политическа подкрепа, защото натискът на местната общественост е много силна. “Тук е кметът на Търново, той ще събере депутати от Търново и ще дойде да брани територия, която обаче не трябва да съществува самоцелно. Нито самоцелно могат да съществуват театри, ако няма кой да посещава постановките им. Още по-малко самоцелно могат да съществуват висши училища, ако няма кой да се обучава в тях”, обръща се към колегите си финансовият министър.

“Реформата във висшето образование ще изисква много голяма издръжливост, включително и политическа. Не е лесно”, отбелязва от своя страна и образователният министър. Отношение по темата взима и министър-председателят Бойко Борисов, който заключава: “Там където има реформи, там е най-тежко да се подкрепя. Ако е лесно щяха да ви подкрепят повече партии.”

Като призовава министрите да подкрепят решение, което напълно противоречи на изказаните тези от Кунева, Горанов и Дончев, Борисов слага край на дискусията. “Въпреки всичко приемаме точка 25 (за отпускането на 1,334 млн. лв. на ВТУ - бел.ред.), тъй като бяхме поели ангажимент към иначе автономен университет, но когато стана въпрос за пари - тогава не са автономни от държавата. Но така или иначе вземаме това решение”, казва премиерът. БГНЕС припомня, че след отпускането на средствата, лично ректорът на Университета във Велико Търново проф. Христо Бонджолов благодари на министър-председателя за подкрепата. Три дни след като МС отпусна парите за ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”, Бойко Борисов посети старата българска столица.

#ВУЗ #реформа #Кунева #Дончев #Горанов #Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"