Акции на властите в Салвадор срещу мафиотите от "Мара Салватруча"

Акции на властите в Салвадор срещу мафиотите от "Мара Салватруча"
A A+ A++ A

Властите в Салвадор огласиха серия от операции срещу една най-могъщите престъпни групировки в страната - „Мара Салватруча“(MS-13).

Арестувани са петима от водачите й, включително финансовият шеф на бандитите, съобщи главният прокурор. Полицията е арестувала 120 души общо, като при операциите са били конфискувани оръжия, пари, наркотици и други активи, които са били в ръцете на престъпниците.

Салвадор е притиснат от насилието на организираната престъпност и страната е с един от най-високите проценти на убийства в света. Много от смъртните случаи са резултат от враждебността и битката за надмощие между MS-13 и друга престъпна групировка – Барио 18. Временното примирие между двете групировки през 2012 г. доведе до спад на убийствата с 40%.

Операциите срещу „Мара Салватруча“ започнали през нощта срещу четвъртък. На мушка били взети хотели, ресторанти, бордеи, жилищни сгради и транспорт, които имат връзка с мафията. В резултат на акциите на полицията са иззети няколко милиона долара в брой, а две банкови сметки са замразени.

Министърът на правосъдието и сигурността Маурисио Рамирес Ландаверде каза, че за първи път на правителството се е удало да бъде прекъснато финансирането на престъпната групировка, тъй като властите са разбрали по какъв начин нелегалните приходи се инвестират.

„Мара Салватруча“ и „Барио 18“ се възникват в южна Калифорния през 80-те години на миналия век. Бандитите се появяват в Лос Анджелис и неговите предградия и са сформирани от бедни, повечето нелегални имигранти, които са избягали от гражданските войни в Централна Америка. Когато въоръжените конфликти там биват прекратени, много от членовете на бандите са депортирани от САЩ, и престъпниците пренасят със себе си бандитската култура, натрупана в Лос Анджелис.

Според информация на властите в Салвадор има около 70 000 членове на престъпни банди и групировки./БГНЕС

#Салвадор #организирана престъпност #мафия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »