Нови избори в Гърция на 17 юни

Нови избори в Гърция на 17 юни
Служебен премиер ще бъде председателят на Държавния съвет (единият от трите висши съдилища в страната) Панайотис Пикраменос. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Гърция ще проведе нови парламентарни избори по-малко от два месеца след последния вот и те ще се състоят на 17 юни, съобщиха партийни източници в Атина, цитирани от световните агенции.

Служебен премиер ще бъде председателят на Държавния съвет (единият от трите висши съдилища в страната) Панайотис Пикраменос. Той ще състави правителство и ще предложи на президента списъка за одобрение.

Министрите ще действат до заклеването на техните наследници пред новоизбрания парламент.

Лидерите на парламентарно представените партии (без неонацистите от „Златна зора“) се събраха при президента Каролос Папуляс, за да се договорят за състава на временното правителство, допълва „Дневник“, позовавайки се на световните информационни агенции.

Държавният глава предложил премиер да си остане сегашният безпартиен министър-председател в оставка Лукас Пападимос.

Това било прието от ПАСОК и „Нова демокрация“, които го одобриха при сглобяването на широката си коалиция миналия ноември. СИРИЗА поискали за премиер Герасимос Арсенис, но от „Независими гърци“ отхвърлили и двамата.

В часовете преди решението в гръцките медии се коментираше бъркотията, създала се около избрания на 6 май парламент.

Той още не е свикан и специалисти по конституционно право спореха да се свика ли учредителна сесия, или парламентът да се разтури, преди изобщо да е провеждал заседания, разказва онлайн изданието grreporter.

Според гръцката преса въпреки това в четвъртък новоизбраният парламент ще бъде свикан, за да бъде разпуснат броени дни след това – в понеделник или вторник.

Така ще се изпълни и президентският указ от 11 април, с който бяха разпуснати досегашните депутати, насрочен бе вотът за 6 май, а 17 май бе определен за учредителна сесия на новия парламент.

Съгласно парламентарния правилник в петък трябва да бъдат избрани председател и неговите заместници. Чак след това може да се премине към разпускането му, за което има формално изискване в чл. 37 на конституцията.

За обявяването на кандидатурите и спазването на процедурите за изборите са необходими поне 25 дни.

Повторен вот в толкова кратки срокове създава напрежение в партиите, тъй като избирателите няма да могат да обозначават предпочитан кандидат, а ще гласуват директно за партия. Списъците с кандидати ще се редят в партийните централи и там се очаква да започне голямо боричкане – особено на вече избраните преди 9 дни – за попадане в по-високите места в листите.

Препоръката да не се събират новоизбраните депутати в името на това възможно най-скоро да се проведат поредните избори е най-малкият проблем.

Привържениците на този вариант – макар и малцина, смятат, че по този начин ще бъдат избегнати ред конституционни проблеми, които могат да възникнат впоследствие. Един от тях е покриването с давност на престъпните действия, които евентуално са били извършени от политическия персонал до 6 май, обяснява grreporter.

Това се дължи на факта, че тези, които ще се обявят в полза на тази мярка, ще могат да заявят, че свикването на парламента дори за един ден е парламентарна сесия и да бъдат защитени от действащия до момента закон.

Според някои коментатори така няма да може да се проведе разследване за действията на предишния кабинет и въвеждането на Гърция под контрола на надзорната тройка, допълва изданието.

Министърът на финансите в оставка Филипос Захинидис предупреди тази сутрин по гръцка радиостанция, че е много важно вече две години след избухването на кризата гърците да осъзнаят какъв е залогът на тези избори. В крайна сметка въпросът е дали гърците искат да са в еврозоната.

„В Европейския съюз искат да сме там, но дали ние искаме“, каза той пред радио „Флаш“.

„Когато има политически сили, казващи, че няма да е толкова лошо да се върнем към драхмата, това е все едно, че казват да напуснем еврозоната. Изборът е наш, решението е наше, но ако направим това, ще се върнем с десетилетия назад, всичките ни постижения ще бъдат пометени, и то по такъв брутален начин, че не знам дали ще успеем да продължим да функционираме като модерна демокрация“, каза Захинидис.

Правителствени представители прогнозираха, че до края на годината БВП на Гърция ще се свие с почти една трета (27%) спрямо 2007 г. – последната преди избухването на глобалната криза, което е по-лошо от досегашните изчисления, че свиването ще е с около една пета.

„Това е безпрецедентно за развита западна икономика“, казва източник на лондонския „Гардиън“.

По думите му положението само ще се влоши още повече от искането за допълнителни съкращения, включително с 22% на минималната заплата, като средство за т.нар. вътрешна девалвация.

#Гърция #избори #Атина #Държавния съвет #Панайотис Пикраменос #президент #Каролос Папуляс #Лукас Пападимос #оставка #министър-председател #премиер #ПАСОК #Нова демокрация #СИРИЗА #Независими гърци #вот #Министър на финансите #Европейския съюз #еврозона #БВП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »