Природозащитници: Борисов да каже кой стои зад „Витоша ски“

Природозащитници: Борисов да каже кой стои зад „Витоша ски“
Природозащитниците ще проведеатпротестно шествие срещу промените в Закона за горите в сряда вечерта. Снимка: БГНЕС, Архив
A A+ A++ A

Природозащитници настояват премиерът Бойко Борисов да обяви кой стои зад офшорната фирма „Витоша ски“, която притежава почти всички ски съоръжения в Природен парк „Витоша“.

Те искат и да бъде проверен за конфликт на интереси председателят на Комисията по земеделие и гори.

Част от съоръженията бяха приватизирани от общината, когато министър-председателят беше кмет на София, обясняват от Коалицията „За да остане природа в България“, цитирани от БГНЕС.

Така премиерът ще разкрие пред обществото в чия персонална полза се правят промените в Закона за горите, добавят оттам.

Коалицията ще проведе протестно шествие срещу промените в закона в сряда вечерта. Участниците ще се съберат на пл. „Света Неделя“ в 18:30 ч. и ще тръгнат към парламента.

Промените в Закона за горите ще доведат до непрозрачна приватизация на един от последните обществени ресурси, защото ще се предоставя държавна гора за частни строежи, което беше целта и на заменките на гори при Тройната коалиция, коментират еколозите.

Те изтъкват, че се предлага това да става без конкурс, т.е. на нереални и непазарни цени и с подбрани по корупционен начин частни инвеститори.

„Позволява се дозастрояване на най-ценните български гори по планините, включително в природните паркове, след като заменките позволиха приватизирането и застрояването на Черноморието. Позволява се доизсичането на всички частни гори под 20 декара без горскостопански проект и екологична оценка. Промените в Закона за горите подаряват българските гори на няколко добре известни бизнесмени“, предупреждават природозащитниците.

Предвижда в сряда Народното събрание да продължи с обсъждане и гласуване на второ четене на промените в закона.

Коалицията очаква Комисията за конфликт на интереси и Комисията за борба с корупцията да проверят зам.-председателя на Комисията по земеделие и гори Емил Димитров (ГЕРБ) за потенциален конфликт на интереси и действия в частен интерес в качеството му на лице, заемащо публична длъжност.

От декларацията на Димитров става ясно, че е собственик на гори и земеделски земи, а свързани с него лица, според публикации в медиите, са собственици и управляващи на фирми, свързани с горско стопанство, дърводобив, стопанисване и ползване на дивеч в дивечовъдни участъци.

„Частният интерес на Димитров вероятно се изразява в получаване на облага, защото е подкрепил предложението на други народни представители за промени в Закона за горите, което води до улесняване на изсичането на частни гори под 20 декара, каквито той притежава. Депутатът е внесъл и е гласувал за предложение за промени в закона, което премахва дължимата към държавата сума при промяна на предназначението на горски имоти и земеделски земи за строителство на ски лифтове, ски писти и открити съоръжения, обслужващи спортни, културни, както и религиозни нужди“, коментират още природозащитниците.

Според тях това изменение вероятно би намалило неговите разходи, както и на свързани с него лица и фирми, когато искат да извършват такива строежи в горските си имоти.

Емил Димитров е внесъл и е гласувал в полза на текстове в промените в Закона за горите, които премахват дължими суми за охрана и опазване на дивеча при ползване на държавна база в ловните стопанства, каквато вероятно ползват и свързани с него лица и фирми, заявяват от „За да остане природа в България“.

#премиер #Бойко Борисов #За да остане природа в България #Витоша ски #Природен парк Витоша #София #Закона за горите #тройната коалиция #Народното събрание #Емил Димитров #ГЕРБ #Комисията за конфликт на интереси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"