Банките готови да вземат лихви върху фирмени депозити

Банките готови да вземат лихви върху фирмени депозити
A A+ A++ A

Големите кредитори предупреждават корпоративните клиенти за мярката, ако Централната банка на Великобритания свали основния лихвен процент под 0%.

Според високопоставени банкери, най-големите британски банки ще започнат да събират лихви върху паричните депозити на милиони фирми, ако лихвените проценти продължат да падат. HSBC, Lloyds Banking Group и Royal Bank of Scotland вече са въвели клаузи в общите си условия, които ще им позволят да събират заплащане срещу парите, държани на депозит, а други се очаква да последват техния пример. RBS и нейната дъщерна NatWest са писали до 1,3 милиона свои бизнес клиенти с предупреждение, че могат да им бъдат събрани лихви, ако ОЛП на централната банка падне под нула процента.

Въвеждането на отрицателни лихвени проценти би направило RBS, най-големия фирмен кредитор на острова, първата британска банка, накарала клиентите си да плащат за депозиране на средства. От подкрепяната от държавата институция заявяват, че ако мярката влезе в сила, тя не би засегнала клиентите-физически лица. Lloyds също има клауза, която би й позволила при определени сценарии да събира лихви от малките и средни предприятия с оборот над 25 млн. паунда. По-рано тази година HSBC писа на своите британски клиенти, заявявайки, че запазва правото си да приложи отрицателна лихва към депозитите им в чужди валути ако ОЛП за тези валути падне под нулата.

Централната банка на Великобритания заявява, че не е поддръжник на отрицателните лихви, ако те могат да бъдат избегнати, но някои банкери са на мнение, че събирането на лихви от депозити ще дойде на дневен ред дори ако ОЛП остане положителен. Член на управителния съвет на голяма банкова група заявява: “Мисля, че това е реална възможност, ако лихвите паднат с още 25 базисни пункта. Централната банка вече отпуска средства за корпоративно кредитиране на търговските банки при отрицателни лихви, защо тогава те трябва да поемат цената на фирмените депозити?”

По повод решението на NatWest да събира лихви, ако ОЛП стане отрицателен, един високопоставен банкер казва: “Ако NatWest въведе мярката, а други я последват, тогава всички ще бъдат принудени да го направят, защото иначе ще привлекат много депозити, а ако не могат да ги отдадат като кредити, ще се окажат с куп пари, срещу които ще трябва да държат капитал.”

Пол Линам, главен изпълнителен директор на Secure Trust, заявява: “Мисля, че другите големи банки ще сторят абсолютно същото. Много от тях вече оперират при изключително тънък лихвен марж.” Запознати твърдят, че Рос Макюън, главен изпълнителен директор на RBS, е настоял клаузата да бъде включена в общите условия след като европейските банки, които не бяха подготвени за отрицателен лихвен процент, се оказаха под натиск. Гари Грийнуд, анализатор в Shore Capital, казва: “Според мен, ако те (RBS) го направят, другите ще последват примера им . . .  още повече поради факта, че RBS е онази, която се намира под светлината на политическите прожектори”. По неговите думи, ще бъде “трудно” отрицателните лихви да се разпрострат и над физическите лица, тъй като това би възпряло много от тях да депозират пари в банките.

Фирмените клиенти, от друга страна, разполагат големи обороти, които трябва да държат някъде. Петте най-големи британски банки – RBS, Barclays, HSBC, Lloyds и Santander UK – според комисията за конкуренция държат 85 процента от фирмените сметки в страната. През последните две години Европейската централна банка, както и централните банки на Япония, Швейцария, Дания и Швеция навлязоха в непознати води, сваляйки основните лихвени проценти под нулата в опит да укрепят своите икономики. Досега само няколко банки в Европа са прехвърлили отрицателните лихви върху своите клиенти. Други, като например BNP Paribas, събират годишни такси върху разплащателните сметки, за да компенсират ефекта.

RBS се е сблъсквала с критики в миналото за своето отношение към малкия бизнес. Комисията за конкуренция провежда разследване на бившата група за преструктуриране на банката, която според твърденията е довела по-малките фирми до ръба на банкрута. В доклад от 2013 г. Лорънс Томлинсън, бизнес съветник на правителството, обвини групата в опит да извлече изгоди от финансовите затруднения на тези фирми. Банката отрече обвиненията. "Ще разгледаме всички необходими действия в случай, че ОЛП на Централната банка падне под нула процента, но ще сторим всичко по силите си, за да предпазим своите клиенти от сътресения. За момента нямаме планове да прехвърляме отрицателните лихви нито върху фирмите, нито върху физическите лица”, заявяват от RBS. “Редовно преразглеждаме лихвите по целия диапазон от продукти и сметки, които предлагаме на своите индивидуални и бизнес клиенти. Основният лихвен процент е само един от многото влияещи фактори”, заявяват от Lloyds.

Според говорител на HSBC, “банката не планира да прилага отрицателни лихви по сметките на своите надеждни клиенти – фирми и физически лица”. /БГНЕС

#бизнес #банки #депозити

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »