Чистката в Турция продължава - затварят десетки медии, премахват военните съдилища, очакват се още арести

Чистката в Турция продължава - затварят десетки медии, премахват военните съдилища, очакват се още арести
БГНЕС
A A+ A++ A

Турция затваря десетки вестници, списания, телевизии и радиостанции, съобщи Официалният вестник на страната. Три информационни агенции, 45 вестника и 16 тв канала са засегнати от мярката. Затварят се и 23 радиостанции, 15 списания и 29 издателски къщи, съобщава официалният вестник.

Не се публикува списък на засегнатите медии. Според частната телевизия Си Ен Ен Тюрк става въпрос основно за регионални издания, но има и национални медии. Сред тях са агенция „ Cihan“, прокюрдската телевизия IMC TV и опозиционният вестник „Тараф“. Ежедневникът „Заман“ и неговата англоезична версия „Тудейс Заман“, които са част, както Cihan от холдинг, свързан с проповедника Фетхула Гюлен, също за затворени. Анкара обвинява бившият имам, живеещ в изгнание в САЩ, че е организирал заговора за преврата - нещо, което той отрича.

Между  забранените медии освен вестниците "Заман", са и "Тараф", "Миллет", информационната агенция "Ихляс хабер ажансъ", телевизия "Каналтюрк" и др.

Днес ще се проведе критично заседание на Висшия военен съвет на страната под председателството на президента Реджеп Тейип Ердоган. Според анализатори ще се обсъжда предприемането на мерки за коренно преустройство в турската армия. Голяма част от повишените в чинове след 2011 г., за които се твърди, че са свързани с движението на Фетуллах Гюлен, се очаква да бъдат отстранени. Говори се за премахване на военните съдилища, както и за промяна в регламента за прием във военните училища. Бившият началник на генералния щаб на турската армия в периода пред пет години Неждет Йозел е обвиняван, че е толерирал повишението в чинове на гюленисти.

Над 15 хиляди души са били задържани в Турция след осуетения опит за преврат на 15-и юли, обяви вътрешният министър на страната Ефкан Ала. От тях над 10 хиляди са били войници. В Държавния вестник са публикувани имената на 149 генерали и адмирали, на 1099 офицери и 436 старшини, които се отстраняват от турските въоръжени сили. Това са командири на различни родове войски, командирът на базата "Инджирлик" и много други. 113 от тях са арестувани и очакват процес, предаде БНР.

Министърът на енергетиката Берат Албайрак, който е зет на президента Ердоган, е съобщил, че малко преди неуспешния опит за преврат властите възнамерявали да направят големи промени в армията и да отстранят елементи, свързани с живеещия в Съединените щати проповедник Фетуллах Гюлен.



Междувременно, президентът Ердоган е оттеглил съдебните дела срещу опозиционните лидери Кемал Клъчдароглу и Девлет Бахчели в знак на продължаващата солидарност между съперническите политически лидери след опита за преврат в Турция.

#Турция #чистка #медии #военни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »