Еврокомисията „помилва” Испания и Португалия

Еврокомисията „помилва” Испания и Португалия
БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия реши да не налага глоби на Испания и Португалия заради високия им бюджетен дефицит. Санкционирането на Мадрид и Лисабон щеше да е знакова стъпка към налагането на бюджетните правила на общността.

„Санкции, дори и символични, нямаше да бъдат приети с разбиране от хората”, заяви на брифинг еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московоси. Московиси добави, че глобите „не са най-добрият подход във време, когато в Европа се ширят съмнения”.

Досега ЕС не се е решила да използва пълните си правомощия срещу прекалено висок бюджетен дефицит в еврозоната, за да не предизвика популистка реакция и като се имат предвид постоянните нарушители на бюджетните правила Франция и Италия.

Задействането на процеса за налагане на санкции е отдавнашно желание на Германия, за да се наложи строга бюджетна дисциплина. Испания и Португалия са обект на наказателна бюджетна процедура от 2009 година заради рецидивиращи фискални проблеми. Избавената от затруднение Португалия отдавна е смятана за водеща в реформите. Тя рязко намали бюджетния си дефицит от близо 10% на годишна база през 2010 година до 4,4 на сто миналата година, но и това надхвърля разрешения таван от 3%. Испания страда от 6-годишна рецесия. През 2015 година тя имаше дефицит от 5,1%, далеч от посочения таван от Еврокомисията, който не трябва надхвърля 4,2 на сто.

Вместо да наложат глоби, еврокомисарите решиха да проучат възможността да замразят структурните фондове на ЕС за Испания и Португалия през следващата година, ако двете страни не приложат екстрени мерки за ограничаване на бюджетния дефицит, посочи Московиси. Такова решение ще бъде тежък удар за Мадрид и Лисабон, които се възползват в голяма степен от европейските пари. Подобна стъпка изиска одобрение от Европейския парламент, а обсъждането може да се състои след лятната ваканция.

#Европейска комисия #Испания #Португалия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"