Отговорът на преврата още не е завършил, закани се турският премиер

Отговорът на преврата още не е завършил, закани се турският премиер
БГНЕС
A A+ A++ A

Турският премиер Бинали Йърдъръм предупреди, че отговорът на неуспешния опит за преврат в страната на 15 юли все още не е завършил и може да има още арести. Това каза той в интервю за „Скай нюз“.

„Разследването продължава, има хора, които са претърсвани. Може да има нови задържания, арести и затвор“, каза Йълдъръм, допълвайки, че „процесът не е завършил“.

В сряда Турция издаде заповеди за арестите на 47 бивши служители на в. „Заман“, върху който преди да бъде наложен държавен контрол, беше едно от най-популярните опозиционни издания в Турция.

Премиерът също така посочи, че Турция е решена да осигури екстрадирането на Гюлен. „Ние споделихме всички детайли с тях (САЩ – бел. ред.) и от тази гледна точка задачата пада върху раменете на американското правителство“, каза той.

Според Йълдъръм в Турция нарастват призивите за връщане на смъртното наказание, които правителството не може да игнорира. „Това е единственият призив, който чуваме от всички страни“, каза той, допълвайки, че „Турция е демократична държава, ние се управляваме от демокрация и има изисквания от страна на нацията“.

В своето интервю министър-председателят също така коментира и отношенията на страната с Русия. Турският президент Реджеп Ердоган и неговият руски колега Владимир Путин се очаква да се срещнат следващия месец в Турция. Това ще е първата им среща след повторното затопляне на отношенията им, след като преди това те достигнаха ново дъно заради сваления руски изтребител на турско-сирийската граница. „Ние имаме... общи интереси, общо бъдеще“, посочи Йълдъръм.

#Йълдъръм #преврат #арести #Гюлен #екстрадиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"