Сидеров: Борисов да върне рушветите на "Шеврон"

Сидеров: Борисов да върне рушветите на "Шеврон"
Борисов обясни, че преди няколко месеца американската компания „Шеврон" е спечелило конкурс за проучване на шистов газ в България, но все още договор за проучване не е сключван. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Атака" ще поиска мораториум върху проучването и добива на шистов газ, заяви Волен Сидеров по време на парламентарния контрол и призова премиера да "върне взетите от „Шеврон" рушвети."

Подписан ли е договор с „Шеврон" за проучване и добив на шистов газ и на какъв етап е неговото изпълнение? Това бе въпросът, който лидерът на „Атака" Волен Сидеров зададе по време на парламентарния контрол на премиера Бойко Борисов, съобщава Мoney.bg

Министър-председателят обясни, че преди няколко месеца американската компания „Шеврон" е спечелило конкурс за проучване на шистов газ в България, но все още договор за проучване не е сключван между българското правителство и американската компания.

"Преговори обаче се водят много активно," подчерта Борисов.

Той увери, че в бъдещия договор, ако се стигне до подписване, българската страна ще включи като изискване да се приложат най-добрите световни практики при самото проучване.

Премиерът каза още, че министърът на екологията Нона Караджова е изпратила запитване до Европейската комисия да разреши допълнителна детайлна екооценка на дълбоки сондажи при проучвания за наличие на шистов газ в страната.

Това се налага, тъй като в действащия Закон за подземните богатства не се прави разлика на екооценката за поучаване и добив на нефт и газ - независимо дали става въпрос за конвенционален или неконвенционален, какъвто е шистовия газ.

Като аргумент да се пристъпи към конкурс за проучване на шистов газ Борисов посочи намерението на българското правителство да диверсифицира енергийните източници в дългосрочен план.

Волен Сидеров обяви, че не е доволен от отговора на премиера.

Лидерът на „Атака" каза, че в ръцете си държи решението на правителството от 16 юни тази година, с което се дава разрешение на „скандалната американска компания" да нанася огромни щети на българската земя.

Сидеров посочи, че „Шеврон" е осъдена от Еквадор да заплати 8 млрд. долара за нанесени екологични щети.

В Бразилия пък от сонда на „Шеврон" е изтекъл петрол.

Сидеров заяви, че ще поиска мораториум върху проучването и добива на шистов газ и неговата партия е внесла законопроект в деловодството на парламента. Лидерът на „Атака" призова премиера да върне взетите от „Шеврон" рушвети.

В отговор Бойко Борисов каза на Сидеров да не използва такива обиди към него, защото той никога не е обиждал лично лидера на „Атака".

Премиерът отново се върна на темата за диверсификацията, която е много важна за следващите поколения.

Те щели да осъдят сегашните управляващи, ако разберат, че в страната им има огромни залежи на шистов газа, но не са използвани и в българската икономика не са влезли няколко милиарда през следващите десетилетия. „Ако не проверим дали има такива залежи, всеки би ни обвинил, че не сме искали да гарантираме диверсификация на енергийните източници за следващите поколения", подчерта Борисов.

Той каза още, че няма да влиза в експертен диалог със Сидеров, но ако от неговата партия „са  входирали закон за мораториум върху проучването и добива на шистов газ", премиерът ще говори с депутатите на ГЕРБ да го подкрепят.

„Искам парламентът да вземе решение за диверсификацията на енергийните източници за следващите поколения. Ако парламентът реши, ние заставаме зад него", каза в заключение Бойко Борисов.

На свой ред Волен Сидеров обясни, че е споменал за рушвета, защото е излязла информация, че „Шеврон" са дали в България досега 300 млн. долара, но не уточни източника на тази информация.

Лидерът на „Атака" обаче попита на кого е дала тези пари американската компания. Отговор от премиера не последва.

#Бойко Борисов #Борисов #Волен Сидеров #шистов газ #Нона Караджова #България #Атака #рушвети #Сидеров #министър-председател #премиерът #премиер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"