Юнкер иска санкции за Испания и Португалия

Юнкер иска санкции за Испания и Португалия
A A+ A++ A

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер настоява на налагане на глоби на Испания и Португалия за неизпълнение на бюджетните изисквания на ЕС, съобщи електронното издание на в. „Политико”. Ако еврокомисарите се съгласят днес с Юнкер, „за първи път членки на ЕС ще бъдат наказани за нееднократно нарушение на установения лимит за бюджетен дефицит в размер до 3% от БВП”.

Представителят на Еврокомисията Маргаритис Схинас съобщи, че „правителството на ЕС” ще обсъди бюджетната ситуация в Испания и Португалия и по-нататъшните стъпки, които да се предприемат. На 12 юли Съветът на министрите на икономиката и на финансите на ЕС прие становище, че двете държави не се предприели нужните действия за намаляване на бюджетния си дефицит. Това задейства процедурата за налагане на глоби, които може да са от 0,2% от БВП на страната или повече.

Съгласно регламента до 20 дни Еврокомисията трябва да представи предложения за санкциите. По закон глобите могат да бъдат намалени или отменени, но за целта Мадрид и Лисабон трябва до 10 дни да внесат обосновано искане. Испания и Португалия вече се възползваха от тази възможност, но Европейската комисия още не се е произнесла. /БГНЕС

#Жан Клод Юнкер #Испания #Португалия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"