Защо БДЖ продаде вагоните?

Защо БДЖ продаде вагоните?
Продажбата на неоперативни вагони се е наложила заради погасяване на натрупваните в годините дългове към банки, кредитори и доставчици, обясни министърът на транспорта Ивайло Московски. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Продажбата на неоперативни вагони се е наложила заради погасяване на натрупваните в годините дългове към банки, кредитори и доставчици, обясни министърът на транспорта Ивайло Московски в отговор на въпрос от Антон Кутев от Коалиция за България за продажбата на неоперативни активи на Холдинг БДЖ.

Продадените вагони са престоявали десетки години неизползваеми, както поради липсата на средства за техния ремонт, така и поради намаления обем на работа на дружеството като цяло.

Московски подчерта, че на тези вагони не е правен заводски ремонт, нито среден, нито капитален, който е задължителен на всеки 8-10 години.

„Тези вагони не биха могли да бъдат експлоатирани. Освен това продадените вагони са на горната граница на експлоатационната годност, която съгласно нормативните изисквания е 30 години," обясни той.

В същото време на тези вагони са извършвани години наред само и единствено разходи за охрана, поддръжка и застраховка.

„"БДЖ Товарни превози" има 5000 налични вагони, които са способни да поемат дори двойно увеличаване на обема на работата, така че неремонтираните вагони са останали като ненужен и формиращ само разходи актив в Холдинг БДЖ," посочи министър Московски.

„През 2010 г. БДЖ беше на почти 50 млн. лв. загуба, 2011 г. ще завърши с около 25 млн. лв. оперативна загуба, а 2012 г. целим да минимизираме и да сведем до нула загубата," подчерта Московски.

#Ивайло Московски #Антон Кутев #министър #БДЖ #вагони #вагоните #Холдинг #товарни превози #активи #Московски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »