Чистката в Турция се разпростя и върху дипломатите

Чистката в Турция се разпростя и върху дипломатите
CORRECTION BELGIUM EU TURKEY ACCESSION CONFERENCE / БГНЕС
A A+ A++ A

Чистката в турското външно министерство ще засегне и дипломати на равнище посланици, които имат връзки с организацията на обвинявания като мозък на провалилия се военен преврат Фетхулах Гюлен, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу. По неговите думи пред телевизия Хабертюрк, през последните няколко години имало сериозно навлизане на такива хора в дипломатическото ведомство.

Макар че Чавушоглу не спомена конкретни имена, той каза, че единият от тези , които ще бъдат уволнени, е бившият шеф на управлението за персонала, а другият е бил сред близките до бившия външен министър Ахмет Давутоглу. Чавушоглу посочи, че посланиците, за които ставало дума, в момента не заемат посланически постове в чужбина.

Турският външен министър подчерта, че е проведено задълбочено разследване в подчиненото му ведомство, чиято цел е установяване на връзките на хора с организацията на Гюлен, преди да бъде взето решение за тяхното бъдеще. Общо 34 души, подозирани че са били членове на организацията на Гюлен, вече са били преместени в специален екип, създаден при премиера през миналата година.

Значителен брой дипломати били привлечени във външното министерство на Турция от други държавни институции, докато управлението за персонала на ведомството е под под контрола на дипломати гюленисти, подчерта Чавушоглу. Той допълни, че при голяма част от тях липсвали капацитет и познания по чужди езици. При друго изявление на Чавушоглу през уикенда той се зарече да прочисти ведомството си от членове на организацията на Гюлен.


#чистка #Чавушоглу

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници