Почина писателят Карлос Фуентес

Почина писателят Карлос Фуентес
Фуентес си спечели световно признание с романи като „Смъртта на Артемио Крус“ (1962), „Старият гринго“ (1985) и редица други. Снимка: РИА „Новости“
A A+ A++ A

На 83-годишна възраст почина мексиканският писател Карлос Фуентес.

Националният съвет за култура и изкуства на Мексико потвърди новината, съобщена в профила в „Туитър“ на президента Фелипе Калдерон, предаде bTV.

„Не можем да коментираме каква е причината за смъртта“, заяви представител на институцията.

Мексиканските медии съобщиха, че Фуентес е починал в болница, където е бил настанен заради проблеми със сърцето.

Дори през последните дни от живота си Фуентес изглеждаше елегантен и в добро настроение и смъртта му от сърдечносъдови проблеми свари мексиканците неподготвени.

Фуентес си спечели световно признание с романи като „Смъртта на Артемио Крус“ (1962), „Старият гринго“ (1985) и редица други.

Но вместо да се крие зад бюрото си, той винаги бе готов да излага на показ идеите си, дори и спорни предложения като легализирането на наркотиците.

Години наред той бе спряган като кандидат за Нобеловата награда за литература, присъдена на Гарсия Маркес през 1982 г.

Фуентес обаче обичаше да казва, че все едно е получил наградата чрез колумбийския си приятел, когото среща за първи път в град Мексико през 1962 г.

Фунтес е роден в град Панама на 11 ноември 1928 г. в семейството на мексикански дипломат. Прекарва детството си в пътувания по света и по-късно сам се отдава на дипломатическото поприще.

Самоопределящ се като левичар, Фуентес води кампания за демократизиране на Мексико и край на 70-годишното управление на Институционно-революционната партия, макар че е назначен за посланик във Франция от президента от същата партия Луис Ечеверия.

Личният живот на Фуентес е белязан от трагедия. И двете му деца от втория му брак умират млади: дъщеря му Наташа е открита мъртва на 29 години в квартал на мексиканската столица, известен като свърталище на наркотрафиканти, а синът му Карлос издъхва от усложнения, свързани с хемофилия, на 25-годишна възраст.

#писател #Мексико

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници