ВКС даде ход на делото срещу столичните магистрати заради отказа им да впишат ДОСТ като партия

ВКС даде ход на делото срещу столичните магистрати заради отказа им да впишат ДОСТ като партия
БГНЕС
A A+ A++ A

Върховният касационен съд даде ход на делото срещу отказа на СГС да впише ДОСТ като партия. Софийският градски съд отказа да регистрира партията на Местан като едни от основните мотиви са свързани с абревиатурата ДОСТ, която е турска дума, както и с преобладаващия брой учредители с турски имена.

Един от мотивите да не се впише ДОСТ като партия е и неточността с подадените декларации за членство в партията. Прокурорите заявиха, че има над 260 неправилно попълнени декларации, сред които има и такива с ЕГН на лица ненавършили 18 години, поправяни ЕГН-та и др.

Според адвоката на Лютви Местан, подадените декларации са над 9 000, т. е. далеч повече от санитарния минимум. Местан дори предложи проблемните декларации да бъдат отстранени като доказателства, защото и без тях гласовете му стигат. Той заяви, че за него това не е дребнотемие, а прокуратурата е длъжна да изясни всяка неточност.

На 15 юли във Върховния касационен съд чрез Софийския градски съд (СГС) постъпи жалба от Лютви Местан – председател на ДОСТ срещу решението от 7 юли на СГС по делото, с което съдът отказва вписване в регистъра на политическите партии на ДОСТ.

На 18.07.2016 г. във Върховния касационен съд (ВКС) в присъствието на журналисти бе разпределено търговско дело № 1577/2016 г., образувано по жалба на Лютви Местан – председател на ПП „Демократи за отговорност, свобода и толерантност” (ДОСТ), срещу решението на Софийския градски съд, с което съдът отказва вписване в регистъра на политическите партии на новоучредената политическа партия ДОСТ. Системата за случайно разпределение определи за докладчик по делото съдия Светла Чорбаджиева от Второ търговско отделение – командирована във ВКС от Софийския апелативен съд, като тя бе избрана от системата сред 14 съдии от Търговската колегия, които не са в платен годишен отпуск.

До създаването на новата партия се стигна, след като на 24 декември миналата година, навръх 55-ия си рожден ден, тогавашният лидер на ДПС Лютви Местан бе отстранен от поста и изключен от партията. Драмите в ДПС и около Местан поляризираха общественото мнение и това на политиците, Ахмед Доган за едни се оказа новият Левски, а Местан – предател на националните интереси и турско мекере. Заради този скандал България и Турция се видяха принудени да си връчват протестни ноти и впоследствие бяха отзовани дипломати. Местан заяви на няколко пъти, че решението на СГС да откаже вписването на ДОСТ представлява брутален акт на ограничаване на конституционното право на свободно сдружаване на българските граждани.

#ДОСТ #Местан #ВКС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"