Русия иска българи и сърби в армията си

Русия иска българи и сърби в армията си
Постоянният представител на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин предложи създаването на чуждестранен легион в руската армия. Снимка:missiledefense.wordpress.com
A A+ A++ A

Постоянният представител на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин предложи създаването на чуждестранен легион в руската армия, съобщава вестник "Сега", позовавайки се на руски медии.

Според Рогозин, който стана известен с това, че през 2008 г. описа България като „Троянския кон на Русия в ЕС", в състава на руските въоръжени сили може да бъдат създадени подразделения от чуждестранни граждани по примера на Френския чуждестранен легион.

Според Рогозин това може да е "славянски батальон", в който да служат сърби и българи, съобщава в."Вести".

Руският дипломат допуска възможността чуждестранните доброволци, които ще служат в евентуалните славянски подразделения в руските въоръжени сили, да получават руско гражданство, отново по примера на прочутата френска бойна част.

Рогозин вече обсъдил своята идея с руския министър на отбраната Анатолий Сердюков. Преди броени дни стана известно, че 22 000 косовски сърби са подали в руското посолство в Белград молби за руско гражданство, което вчера Рогозин определи като "възможен вариант".

"Всичко това е хубаво, но само на теория. На практика нито сърби, нито българи ще служат в руската армия", смята главният редактор на сп."Войниците на Русия" Владислав Шуригин. "Въпреки известната духовна близост сърбите и българите са далече от Русия.

"Смятам, че предложението е практически нереално", каза Шуригин.

Според директора на Центъра за обществено-политически изследвания Владимир Евсеев формирането на военни подразделения по национален признак пък може да бъде опасно.

България трябва да стане част от бъдещия Евразийски съюз, който е лансиран от руския премиер Владимир Путин, стана ясно от дискусия, организирана от управляващата партия "Единна Русия", съобщи в."Комерсант".

Новият съюз ще бъде "голяма страна", продължител на "идеята на Владимир Путин за единно икономическо пространство", което ще обедини от 1 януари Русия, Беларус и Казахстан, заяви на форума руският политолог Дмитрий Орлов.

Целите на модернизацията обаче изискват според него Русия да се обедини не само с бившите съветски републики, но и с държави, "лоялни към руските икономически интереси като Финландия, Унгария, Чехия, Монголия, Виетнам, България, Куба и Венецуела". В "Единна Русия" засега не били проучвали дали тези страни са готови да влязат в Евразийския съюз.

От МВнР в София не пожелаха да коментират идеята.

#Дмитрий Рогозин #НАТО #Рогозин #МВнР #София #Русия #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници