Лагард отива на съд заради аферата „Тапи“

Лагард отива на съд заради аферата „Тапи“
БГНЕС
A A+ A++ A

Изпълнителният директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард ще бъде съдена заради аферата „Тапи“, в рамките на която френската държава изплаща голяма сума като компенсации на бизнесмена Бернар Тапи, предаде АФП. Върховният апелационен съд на Франция отхвърли обжалването на Лагард върху решението тя да бъде дадена на съд заради действията й по време на събитията, в рамките на които Тапи получи от властите 404 млн. евро от парите на данъкоплатците през 2008 г.

В същото време от МВФ изразиха категоричната си подкрепа за своя директор, която наскоро започна своя втори 5-годишен мандат начело на финансовата институция. „Изпълнителният борд беше информиран за скорошните развития, свързани с въпроса, и продължава да изразява увереността си в способността на изпълнителния директор да изпълнява задълженията си“, заяви говорителят Гери Райс.

Официалното разследване срещу изпълнителния директор на МВФ започна през 2014 г. по обвинения в проявена небрежност в рамките на мащабен скандал, в който бизнесменът Тапи обвини друга банка в измама при продажбата на компанията „Адидас“ през 90-те.

Ако бъде осъдена, Лагард може да получи ефективна присъда от една година затвор, както и глоба в размер на 15 000 евро. Тя отрича обвиненията срещу нея, посочвайки, че е действала по нарежданията на тогавашния президент Никола Саркози. През 2008 г. тя разпорежда да бъде проведен арбитраж в спора между Тапи и банката „Credit Lyonnais“, част от която е собственост на държавата. В резултат на арбитража Тапи получава 404 млн. евро, изплатена му от държавна институция. Тапи трябваше да върне сумата до февруари 2015 г.

#Лагард #МВФ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"