Екоминистърът: Учените да кажат дали военни учения са допринесли за смъртта на делфини

Екоминистърът: Учените да кажат дали военни учения са допринесли за смъртта на делфини
Ивелина Василева / БГНЕС
A A+ A++ A

Тревожна е тенденцията – досега има 108 случая на смърт на делфини в Черно море и трябва да се вземат мерки. Това заяви пред журналисти министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Запитана какво показват проверките за смъртта на делфините по Черноморието, Василева заяви, че вече има организирана среща от ИА „Рибарство и аквакултури” следващата седмица в района на Черно море заедно със съсловните организации, рибари, представители на научните среди, за да се обсъдят с тях въпроси за превантивни мерки, които да се заложат.

„Според научните данни и анализите, вероятни причини за смъртта на делфините биха могли да бъдат заболявания, морски течения, заплитане в рибарски мрежи. В случай, че има открит труп на делфини, които са защитен вид по закон, има изключително строги разпоредби за това и Наказателния кодекс предвижда затвор до 5 години за умишлено нараняване или умъртвяване на защитен вид”, припомни екоминистърът.

Според нея учените трябва да се произнесат дали военни учения са допринесли или не за смъртта на делфини.

Относно това дали има разрешение от 3 юни италиански отпадъци да бъдат транспортирани в България, Алексиева, обясни, че разрешения са издават регулярно. „Мисля, че и на 3 юни има разрешения за оползотворяване на отпадъци на територията на България. Тъй като доста притесненията възникнаха покрай тази информация, че едва ли не България ще се засипе с отпадъци. Забранено е депонирането на територията на страната на каквито и да било отпадъци”, заяви министърът.

Тя обясни, че цялата логика на законодателството и европейските политики е оползотворяване на отпадъци като ресурс в това число и за произвеждане на топлоенергия и електроенергия. „Това се прави в много държави – отпадъците се рециклират и се използват за топлоенергия и електроенергия. Само и единствено за целите на оползотворяване може да се трансграничен превоз на отпадъците. Има регламент на територията на целия ЕС. Регулярно са били издавани такива заповеди и в минали години, това не е нещо извънредно”, увери Ивелина Василева.

#Василева #делфини #военни учения #отпадъци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »