Металурзите от ОЦК – Кърджали, готвят щафетна гладна стачка

Металурзите от ОЦК – Кърджали, готвят щафетна гладна стачка
Към момента крайната мярка са предприели двама от работниците, като се очаква в сряда, 16 май, към тях да се присъедини още един човек. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Металурзите от Оловно-цинковия комбинат в Кърджали са готови да започнат щафетна гладна стачка.

Към момента крайната мярка са предприели двама от работниците, като се очаква в сряда, 16 май, към тях да се присъедини още един човек, предаде bTV.

Във вторник Марин Стефанов се присъедини към колегата си Стефан Атанасов в протеста им с гладуване. Стефанов разказа, че много хора са искали да му помогнат с храна и пари.

„Не искам това, искам работа и заплата“, каза металургът. Той добави, че е с мигрена и в момента е на хапчета, а всички негови роднини били изключително притеснени от състоянието му.

Стефан Атанасов пък заплаши да спре да пие вода от понеделник, ако до петък няма решение за бъдещето на Оловно-цинковия комбинат.

Той заяви, че вече не се чувства добре, тъй като преживява нещата тежко. Технологът все пак се съгласи да бъде прегледан от лекари, след като до момента отказваше този вариант.

„Дано ми помогнат духовно и да се съвзема“, каза Атанасов.

Работникът обясни, че във вторник е получил няколко телефонни обаждания от високопоставени хора от комбината, които са се опитали да го убедят да се откаже от гладната стачка.

„Протестирам срещу собственика Валентин Захариев, защото той се подиграва с нас и държи целия град като заложници“, подчерта Атанасов.

От сряда всички участващи в стачката ще бъдат настанени в стая на сградата на Областната администрация.

Областният управител на Кърджали Иванка Таушанова каза от своя страна, че Захариев има една седмица да обяви дали комбинатът ще продължи да работи, или ще обяви фалит.

Тя обясни, че за 2011 г. са констатирани 211 нарушения във фирмата, за които са наложени глоби в размер на 173 хил. лв. Захариев обаче обжалвал всяко едно постановление и към момента все още не е изплатил актовете.

Същевременно други работници от ОЦК потвърдиха, че в понеделник спират пещите в комбината.

Ако това стане, цинкът ще се втвърди и фирмата ще трябва да обяви фалит, тъй като производствения процес няма да може да започне със същата система.

#гладна стачка #металурзи #ОЦК #Оловно-цинковия комбинат #ОЦК – Кърджали

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »