Фигаро: Жена може да наследи Бан Ки Мун. Българката Ирина Бокова изглежда големият фаворит

Фигаро: Жена може да наследи Бан Ки Мун. Българката Ирина Бокова изглежда големият фаворит
БГНЕС
A A+ A++ A

Съветът за сигурност на ООН започна изпит на кандидатите за наследник на Бан Ки Мун. Няколко жени фигурират сред фаворитите, сред които е и българката Ирина Бокова. Състезанието трябва да завърши през септември. В четвъртък започна поредица от гласувания, които трябва да посочат наследника на Бан Ки Мун.

Сегашният генерален секретар на ООН ще завърши втория си и последен мандат от 5 години в края на годината. Появиха се 12 претенденти за да го наследят. От 70 години насам, изборът на генерален секретар на ООН се прави при закрити врата. Но този път Асамблеята наложи един напълно нов и малко по-прозрачен процес: писмо със заявление, автобиография, символ верую и за край голямо изслушване.

От 1945 г. ООН винаги е ръководена от мъже. Всички от различни части на света, за да не се гледа на ООН като на една организация под шапката на Запада. Ако се прилага този принцип на географска ротация, позицията трябва да бъде дадена на Източна Европа, единствената географска област, която все още не е била представена на този пост. Появи се и идеята, че жена би могла да бъде избрана за първи път на тази престижна позиция.

Българката Ирина Бокова (на 63) и сегашен генерален директор на ЮНЕСКО (Органицацията на ООН за образование, наука и култура) изглежда големият фаворит. Кандидатката извежда напред своя опит и международна известност. Тя е била изпълняваща длъжността министър на външните работи, координатор за взаимоотношенията между България и Европейския съюз и посланик на България във Франция, Монако и ЮНЕСКО. През 2009 година тя оглави ЮНЕСКО, като стана първата жена, която води тази институция на ООН.

Три жени и един мъж

Но Ирина Бокова не води състезанието, защото три други имена са сред фаворитите. На първо място това е Хелън Кларк. Тази новозеландка на 66 години, бивш министър-председател, сега оглавява Програмата на ООН за развитие, което я прави най-високопоставената жена в йерархията на ООН. В началото на април тя се кандидатира официално, подчертавайки своя "управленски опит в продължение на почти 30 години, както в своята страна, така и в Организацията на обединените нации".

Другата фаворитка е Сузана Малкора (на 61), сега министър на външните работи на Аржентина. Дипломатката е била от 2008 до 2012 година шеф на кабинета на Бан Ки Мун. Преди това тя е заместник-директор на Световната програма за прехрана, където наблюдаваше спешните хуманитарни операции в над 80 страни.

Сред предполагаемите фаворити има един мъж - Антонио Гутериш (67 години), бивш португалски премиер. На времето спряган за президент на страната си, накрая назначен за Върховният комисар за бежанците в ООН, посочен от предшественика на Бан Ки Мун.

Окончателното решение ще е на постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН. Съединените щати, Русия, Великобритания, Китай и Франция ще направят своя избор след изслушванията, преди да препоръчат кандидат на Общото събрание, което се очаква официално да потвърди решението най-късно през септември. Новият генерален секретар на ООН трябва да встъпи в длъжност на 1 януари 2017 г. /Фигаро

#Ирина Бокова #Сузана Малкора

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"