Международен фолклорен фестивал "Витоша" започва в София

Международен фолклорен фестивал "Витоша" започва в София
БГНЕС
A A+ A++ A

Започва Двадесетото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша" в София. Културното събитие ще се състои от 22 до 26 юли на откритата сцена на площад "Знаме на мира" в столичния кв. "Павлово".

Във фолклорния фестивал ще участват ансамбли от Мексико, Колумбия, Аржентина, Грузия, Казахстан, Хърватия, Сърбия, Египет, Украйна, Полша и Южна Корея, както и 29 фолклорни състава от етнографските области на България. Фестивалът се открива на 22 юли от 18.00 часа с дефиле на фолклорните състави по бул. "Витоша", като ще започне от площада пред църквата "Св. Неделя".

Откриването на фестивала е в 19.30 ч на пл. „Знаме на мира“ в кв. Павлово. По- рано през деня в 11 ч. кметът Фандъкова ще приеме художествените директори на всички международни състави и част от участниците.

В 17.00 ч кметът Фандъкова ще се срещне и с Маурицио Алонсо Толедо Гутиеррез – заместник-кмет на Мексико сити, които е в София във връзка с фолклорния фестивал.

В тазгодишното 20-то юбилейно издание на фестивала ще вземат участие 9 танцови състава от Южна Корея, Египет, Мексико, Колумбия, Казахстан, Грузия, Полша, Хърватия и Сърбия. Фестивалът има за цел да запознае широката публика с фолклорното изкуство, като приоритет е запазването на многообразието на различните национални култури и ценности.

Първият международен фолклорен фестивал „Витоша“ е проведен през м. август 1996 г., като в него взимат участие 4 международни ансамбъла и 10 български. През годините събитието се утвърждава като престижен и значим международен форум, който е единствен по своя характер в културния календар на столицата.

На XX-то си юбилейно издание фестивалът ще бъде домакин на 9 международни национални ансамбъла и 25 български. Сцената на пл. Знаме на мира ще се използва и в трите фестивални дни 22,23 и 24 юли. Като събитията започват в 19.30ч. и в трите фестивални дни.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »