Затворите в Турция вече се пълнят с хиляди съдии, прокурори и военни, набедени за метежници

Затворите в Турция вече се пълнят с хиляди съдии, прокурори и военни, набедени за метежници
БГНЕС
A A+ A++ A

1 710 са вече арестантите в затвора Силиври в Истанбул, свързани с участие в опита за военен преврат от 15 юли, предаде кореспондентът на БГНЕС в Турция. Според съобщението на прокуратурата в Бакъркьой, Истанбул, сред хвърлените зад решетките са 187 съдии и прокурори, останалите 1 573 са военни.

Силиври не е единственият затвор в мегаполиса, където обвинените в престъпления се въдворяват до процеса и окончателното произнасяне на присъдите им. Там има десетки журналисти, противопоставили се на авторитарния режим, там бяха и главният редактор на в.“Джумхуриет“ Джан Дюндар и ръководителят на кореспондентското бюро на опозиционния всекидневник Ердем Гюл, които след намесата на Конституционния съд бяха пуснати на свобода.

Днес в черноморската провинция Зонгулдак 12 от 24-имата задържани магистрати също бяха пратени зад решетките. На излизане от сградата на съдебната палата съдийка започна да скандира „Ние сме войници на Кемал Ататюрк!“, но полицаи опитаха да й затворят устата с ръце. Тя продължи да вика същото през отворения прозорец и когато вече беше вкарана в микробуса. Обвинението срещу всички е за предумишлени действия с цел премахване на конституционно установения ред и сваляне на правителството чрез сила.

Бившата председателка на Висшия съдебен съвет Несибе Йозер е била подложена на разпит близо 5 часа, задържана е два дни след опита за преврат. „Защото съм модерна светска жена, ме държаха като гирлянд на витрина. Издигнаха ме като кандидат за поста и накрая ме употребиха. Позорно е да ме свързват с преврата и категорично не приемам обвиненията, че съм член на групировката на Фетхуллах Гюлен, аз съм човек на закона. Не познавам нито паралелната държава и нямам представа кой изпълнява активната роля в това“, заяви магистратката и отхвърли всички обвинения. Въпреки всичко, прокурорът внесе искане за постоянното й задържане под стража, наказателният съд го уважи и тя вече е зад решетките в женския затвор в Бакъркьой.

В страната продължават вечерните митинги на „Пазителите на демокрацията“, тази вечер в Истанбул множеството в 22 ч. ще затвори моста Боазичи над Босфора, който бе една от стратегическите цели на неуспелите метежници. Засилени са още по-осезателно мерките за сигурност заради подозренията, че е възможен втори опит за преврат.

#Турция #затвори #метежници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »