БСП разпива Фандъкова за незаконните рекламни елементи в столицата

БСП разпива Фандъкова за незаконните рекламни елементи в столицата
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Върху публична общинска собственост на територията на Столична община продължават незаконно да присъстват над 800 броя рекламни елемента с размер на площта от 2 до 4 квадратни метра. Това разкриха председателят на групата на БСП Лява България в СОС Калоян Паргов и заместник-председателят на СОС от социалистите Милка Христова.

Те внесоха питане до кмета на София Йорданка Фандъкова, в което настояват да им бъде съобщено кои са длъжностните лица в Столична община, от които зависи контролът и премахването на незаконно поставените рекламни елементи. Освен това дали е осъществяван изобщо контрол през годините по отношение на плащането за въпросните рекламни елементи и кой носи отговорност за проявената безстопанственост, ако има такава.

Според Калоян Паргов и Милка Христова всичките над 800 незаконни рекламни елемента, разположени на общински терени, носят приход от над 2 милиона евро годишно. Тези пари се явяват пряка загуба за общинския бюджет, породена от липсата на адекватни действия на администрацията в СО.

"Крайно време е управляващите в София да внесат някакъв ред в тази толкова апетитната хапка наречена "реклама", заяви Калоян Паргов. - Въпросът с незаконната реклама виси още от 2012 година. Вероятно някой в Столична община има голям интерес, може би финансов, да търпи този хаос в рекламата. А обсъжданите в последните седмици концесии са удобен повод, под "смокиновото листо", каквото се явяват спирките за градския транспорт и велосипедите, да бъдат разпределени рекламните площи".

В питането си Паргов и Христова цитират решение № 428 от 19 юли 2012 година, с което СОС е възложил срок от 15 дни от влизането му в сила да бъде разпоредено започването на процедура по проверка и премахване на реклами и преместваеми обекти, разположени върху общинска собственост без търг или конкурс и непопадащи в одобрените схеми за разполагане на рекламни елементи. 4 години по-късно незаконните рекламни елементи все още не са премахнати. В питането си Паргов и Христова посочват конкретните видове рекламни елементи, както и техните собственици - JCDecaux (основната част от тях), "АБМ проекти", "Медиаконтакт", "Рекламна мрежа 5" и "АВВ инженеринг".

Общинските съветници от БСП настояват да получат отговор и на въпроса какви мерки ще предприеме кметът Фандъкова за премахване на рекламните елементи с площ до 2 квадратни метра, представляващи ситилайтове, телефонни кабини, спирки и др., разположени върху общинска собственост и в какви срокове. 

#БСП #Йорданка Фандъкова #реклами #незаконни #СОС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"