Британска ядрена подводница се сблъска с търговски кораб край Гибралтар

Британска ядрена подводница се сблъска с търговски кораб край Гибралтар
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Британска ядрена подводница от клас "Астют" се е сблъскала косо с търговски кораб край Гибралтар в сряда, съобщи британското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

"Има някои външни повреди по корпуса, но абсолютно никакви повреди на ядрения й реактор. Няма пострадали членове на екипажа в резултат на инцидента", се казва в съобщението.

Подводницата "Амбуш" не е носила ядрени оръжия и не е част от британския флот за стратегически балистични ракети, уточни говорител на министерството. Сблъсъкът е станал, докато подводницата е била под вода и е изпълнявала тренировъчна мисия. По случая веднага е започнало разследване.

"Нямаме проблеми с безопасността", добави министерството. Не се казва нищо за състоянието на кораба, който е другият участник в инцидента.

"Амбуш" е една от най-новите и най-модерни попълнения в британския ядрен подводен флот. Тя е официално зачислена във военноморския флот преди 3 г. след успешни изпитания. Досега флотът е получил три подводници от този клас, а в строеж са още четири. Те са най-големите и най-мощни щурмови британски подводници, предназначени за морски бой и за нов тип съвместни операции и мисии, предвиждани от натовската стратегия след Студената война.

Предвидено е да носят тежки торпеда и крилати ракети "Томахок" с обсег до 2000 км и голяма точност на поразяване на целта (до няколко метра).

Ройтерс припомня, че в понеделник британският парламент гласува за обновяване на остаряващия британски стратегически арсенал за ядрено възпиране чрез замяна на подводниците "Трайдънт", носещи балистични ракети. Проектът е на стойност над 40 милиарда лири стерлинги и предвижда изграждане на 4 такива подводници след 2020 г.

#Гибралтар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"