Средният длъжник – мъж на средна възраст, ударен от кризата

Средният длъжник – мъж на средна възраст, ударен от кризата
У нас има много хора с депозити, но длъжниците не посягат към тях, за да покрият дълговете си, особено, ако неплатените сметки са под 100 лв. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Средностатистическият длъжник в България е мъж на възраст между 40 и 50 години, жител на голям град, останал безработен или силно повлиян от кризата собственик на малък бизнес, сочи анализът на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ).

„Тези хора са имали добър стандарт преди кризата, който са съумели да поддържат през предходните две години със спестени средства или с допълнителни заеми. Когато обаче надеждите им за излизане от финансовия колапс, в който са изпаднали, не се сбъдват, положението им става наистина тежко и те спират да плащат както банковите продукти, така и лизинги и дори дребни сметки“, обобщават от АКАБГ.

Най-бедните, хората, които традиционно са в дъното на таблицата по доходи, все по-рядко попадат в списъците на длъжниците, защото през последните две години самите кредитори много по-трудно отпускаха средства или предоставяха услуги на хора, поставени под голям финансов риск.

Хората със сравнително по-нисък образователен статус са все по-малка част от длъжниците, докато расте броят на тези, които са живели така, както приходите им не позволяват.

От Асоциацията на колекторските агенции представиха новия Индекс на събираемостта (ИНС), който изразява тенденциите във възможността за плащане на задълженията на домакинствата на месечна база.

Фиксиран на 100 пункта за януари 2010 г., през април 2012 г. ИНС вече е нараснал до 122 пункта, което означава, че процентът на събрани дългове на българите през последните месеци постепенно се доближава до този отпреди началото на кризата

„Индексът на събираемостта анализира средно 250 000 задължения всеки месец и обхваща дълговете на домакинствата към банки, мобилни оператори, комунални дружества“, обясни председателят на АКАБГ Райна Миткова–Тодорова.

Данните, на бази, на които е изчислен индексът, са събрани от всички компании - членове на асоциацията, и имат представителност за 75% от пазара на събиране на вземания в България.

Основна причина за неплащането на дълговете остава забавянето на заплати от страна на работодателите – това е причина за 42% от длъжниците към април 2012 г., докато към ноември 2011 г. 44% от хората не са плащали заради забавени надници.

Заради безработица не са погасявали задълженията си 17% от хората при 14% за ноември 2011 г.

„Невъзможността за плащане рядко е реална причина за забавяне на задълженията. У нас има много хора с депозити, но длъжниците не посягат към тях, за да покрият дълговете си, особено, ако неплатените сметки са под 100 лв.," разказва Димитринка Гринко, директор на компания, член на АКАБГ.

Към спестяванията си българите прибягват единствено когато стане изключително наложително. Ако са изправени пред сериозни последици или кредитора им предложи специални условия за погасяване, са склонни да нарушат спестовния си план за сметка на натрупаните дългове.

„Специалните условия, които кредиторите предлагат за стари дългове са например опрощаване на лихви, наказателни такси и др., което може да намали сумата за плащане с до 50%“, допълват колекторите.

Профилът на съвременния длъжник се потвърждава и от леката промяна в две от причините за неплащане – недоброто планиране на семейните разходи като причина за задлъжняване е нараснало с 3% за последните 6 месеца.

Същевременно непознаването на задълженията, характерно за хората с по-нисък статус, все по-рядко е причина за забавяне на плащането на дълговете.

По отношение на междуфирмената задлъжнялост от АКАБГ заявяват, че продължава трайната тенденция за забавяне на плащанията, макар че се забелязва раздвижване на пазара след тежкия зимен период.

Като основни причини за забавянето могат да се посочат продължаващото забавяне в разплащанията от страна на държавата и общините към бизнеса, нарастващите цени на основни продукти, необходими за производството, както и недоброто управление на вземанията от страна.

#Асоциация на колекторските агенции в България #АКАБГ #длъжници #кредитори #колектори #задължения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »