Европол: В България са арестувани 21 джихадисти през 2015 г.

Европол: В България са арестувани 21 джихадисти през 2015 г.
БГНЕС
A A+ A++ A

21 джихадисти са арестувани в България през 2015 г. Това става ясно от публикуван днес доклад на европейската полицейска служба Европол, цитиран от Дневник.

Европол отчита в доклада си броя на успешните и предотвратените терористични актове, броя на жертвите, арестуваните и осъдените терористи за последната година.

Еврослужбата публикува ежегодно такива доклади от 2006 г. насам. Информацията е получена от властите в държавите членки, Европейската съдебна мрежа "Евроджъст" и IntCen - клон на Европейската служба за външна дейност.

Организации като "Ислямска държава" показват способност лесно да организират атаки срещу различни цели на различни места. Това се дължи на големия брой бойци, завърнали се от конфликтни зони в Близкия изток, като докладът отбелязва, че една трета от тях могат да бъдат използвани за терористични нападения.

Най-пострадала от терористичните атаки е Франция със 148 жертви и 350 ранени. Там арестуваните по обвинения в тероризъм са 424, като джихадистите са 377. По данни на "Евроджъст" 94% от тях са били осъдени.

Значителен процент от тръгналите за Сирия и Ирак са жени - в Холандия те достигат до 40% от всички местни граждани, решили да се присъединят към "Ислямска държава".

Използването на интернет от терористите се е засилило изключително в последните години, като джихадистките групировки разполагат с добре организирани кампании за набиране на нови последователи и популяризиране на идеите си в социалните мрежи, се посочва в доклада.

Той разглежда различните видове тероризъм - крайно десни и крайно леви анархистки организации, сепаратистки и формирования на етническа основа, джихадисти. Отбелязано е засилване на ксенофобските и етническите идеи.


#джихадисти #България #Франция #тероризъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници