България ще поеме председателството на ЕС 6 месеца по-рано - от 1 януари 2018

България ще поеме председателството на ЕС 6 месеца по-рано - от 1 януари 2018
Меглена Кунева /БГНЕС
A A+ A++ A

България най-вероятно ще поеме председателството на Европейския съюз 6 месеца по-рано от предвидения срок, след като Великобритания реши да се откаже от ротационното си председателство, предава АФП.

Естония ще поеме ротационното председателство на ЕС от Великобритания през втората половина на 2017 г, тъй като Лондон отказа ролята, за да може да се фокусира върху преговорите за "Брекзит". Това заяви говорителят на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Франс прес. Говорителят допълни, че „следващите председателства в настоящия си ред ще бъдат изтеглени с шест месеца“.

Това означава, че срокът на българското ротационно председателство се измества и то ще започне от 1 януари 2018 г., отбелязва агенцията. За подготовката на българското председателство отговаря вицепремиерът Меглена Кунева.

В момента ротационен председател на ЕС е Словакия. От 1 януари 2017 тази функция ще изпълнява Малта, която ще бъде сменена от Естония през втората половина на 2017 година. Другата държава, която предяви претенции да замени Великобритания, бе Белгия, но европейски дипломат разкри, че естонската кандидатура има много широка подкрепа.



#председателството на ЕС #България #Естония #Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"