Втора вълна на чистката в Турция: Уволнени са още 6 538 служители в образованието, затворите се пълнят с магистрати

Втора вълна на чистката в Турция: Уволнени са още 6 538 служители в образованието, затворите се пълнят с магистрати
A A+ A++ A

Втора вълна на прочистването удари министерството на образованието в Турция, затворите вече се пълнят магистрати, отстранени са колегите им от военните съдилища, предаде кореспондентът на БГНЕС в южната ни съседка.

Няма подробности за операцията в просветното министерство, известна към момента е само цифрата на отстранените 6 538 служители. Всички военни съдии са обект на разследване от днес, 262 военни прокурори и магистрати са отстранени от работа.

След продължилите до сутринта разпити в Истанбул, 25 юристи остават в ареста, сред тях е Невин Йозкан, която бе отведена зад решетките в женския затвор в Бакъркьой, а мъжете в Силиври. До днес са разпитани общо 2 843 съдии и прокурори, двама конституционни съдии, 140 членове на Висшия съдебен съвет и 48 от държавния съвет. Оставените в ареста са 979 от тях, в това число и известният председател на съдебния състав Хасан Хюсеин Йозесе от делото по аферата Ергенекон.

Общо 113 магистрати в Анкара са предадени на наказателния съд в Анкара с искане за постоянен арест, сред тях са двама от конституционния съд. В още 20 областни центрове разследването срещу десетки съдии и прокурори продължава, за много от тях съдилищата потвърждават постоянното им задържане. Преди минути е приключилото извънредното заседание на Съвета за национална сигурност при президента Реджеп Ердоган, очаква се да бъдат огласени решенията му.



#Турция #Министерството на образованието #магистрати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино