Съдебно решение на ЕС поставя под натиск италианските банки

Съдебно решение на ЕС поставя под натиск италианските банки
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Акциите на италианските банки понесоха нов удар във вторник, след като Съдът на ЕС разпореди европейските данъкоплатци да не понасят тежестта от спасяването на проблемни финансови институции.

В особено чувствително за Рим решение съдът отреди, че спасителната програма на Словения от 2013 г. в помощ на по-малки заемодатели е законна. Това е пореден удар за опитите на Италия да си спечели повече гъвкавост от Брюксел що се отнася до новите европейски правила за понасянето на тежестта при спасителни програми.

Съдебното решение, което подкрепи позицията на Европейската комисия, предизвика спад на акциите на проблемната банка Monte dei Paschi di Siena със 7,1% в ранния следобед, който след това да се възстанови до 3,26%. От началото на годината акциите на най-старата банка в света загубиха 75% от стойността си. Решението на европейския съд също така се очаква да окаже допълнителен натиск върху правителството на премиера Матео Ренци, само четири месеца преди референдум в страната за провеждане на политически реформи, на който също така се гледа като на гласуване за одобрението на самия италиански кабинет.

Комисарят на ЕС по въпросите на конкуренцията Маргарете Вестагер приветства съдебното решение, което признава напътствията на комисията за подкрепа на банките за „валидни“. Попитана дали решението по някакъв начин ще промени подхода й към италианските банки, Вестагер категорично отрече подобна възможност.

Италианските заемодатели ще се изправят пред ново предизвикателство по-късно този месец, когато се подготвят мащабни стрес тестове, които трябва да проверят устойчивостта на финансовите институции. Въпреки че решението не е правно обвързващо, то е от съществено значение, тъй като „определя начина, по който ЕК ще направи оценка на съвместимостта на държавната помощ със законодателството на ЕС“, коментира анализатор от правната фирма Eversheds

#валути #Италия #банки #ЕК #ЕС #съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"