Румъния ще съдейства на Холандия, за да влезе в Шенген през септември

Румъния ще съдейства на Холандия, за да влезе в Шенген през септември
Андрей Марга представи и позицията на Румъния за по-лесния достъп на румънски работници до холандския пазар на труда. Снимка: qmagazine.ro
A A+ A++ A

Новият външен министър на Румъния Андрей Марга заяви целта на държавата да се присъедини към шенгенското пространство по време на Съвета по правосъдие и вътрешни работи през септември 2012 г.

В разговор с посланика на Холандия в Букурещ Йоханес Хендрик Матиас ван Бонзел министърът изрази готовността на румънските власти да си сътрудничат с холандската страна, за да постигнат това, предаде БТА, позовавайки се на „Аджерпрес".

Холандия отказва подкрепа за членството на Румъния и България в Шенген заради опасения от незадоволителните резултати от борбата с корупцията и организираната престъпност.

На Европейския съвет през март бе договорено решение за присъединяване на Румъния и България към Шенген да бъде взето през септември, но холандски представители подчертаха, че това решение зависи от констатирането на напредък от страна на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка, който следи за реформите в правосъдието и вътрешния ред.

Освен това се очаква престоящите парламентарни избори в Холандия допълнително да забавят решението.

Външният министър и холандският посланик обсъдиха в Букурещ перспективите на двустранните отношения между Румъния и Холандия, както и конкретните възможности за подобряването на сътрудничеството на двустранно и европейско ниво.

Андрей Марга представи и позицията на Румъния за по-лесния достъп на румънски работници до холандския пазар на труда и подчерта положителния ефект от подобна мярка за икономическия растеж на Европейския съюз.

Румънският външен министър напомни, че Холандия е останала през 2011 г. на първо място като източник на външни инвестиции в Румъния с около 6 млрд. евро, а двустранната търговия е превишила миналата година 3 млрд. евро.

Йоханес Хендрик Матиас Ван Бонзел връчи акредитивните си писма на президента Траян Бъсеску по-рано този месец, а приблизително по същото време встъпи в длъжност и новото румънско правителство, ръководено от социалдемократа Виктор Понта.

#Румъния #България #Шенген #Андрей Марга #Холандия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"