Ердоган свиква Съвета за национална сигурност, готов да прави промени в конституцията

Ердоган свиква Съвета за национална сигурност, готов да прави промени в конституцията
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Сериозно се заговори, че е възможно в Турция да бъде обявено военно или извънредно положение, но не всички от управляващата ПСР са информирани за това и отказват да потвърдят. Ще бъдат анкетирани опозиционните политици и лидерите им за нагласите за връщането на смъртното наказание. Ако се получи необходимото мнозинство в парламента, смъртните присъди ще станат факт в турското законодателство.

Президентът Реджеп Ердоган свиква на извънредно заседание Съвета за национална сигурност, на който трябва да се обсъдят конкретните мерки. От няколко дни той и премиерът Бинали Йълдъръм анонсират „изненадата, която ще накара народа да си отдъхне“, но до момента няма официална информация за планираните законови промени. По телевизия CNN Turk двама от най-популярните в страната журналисти се позоваха на анонимни източници, според които предстоящите поправки ще блокират шанса на десетките хиляди уволнени и арестувани служители от различните сектори да заведат дела и да се завърнат по работните си места.

Според данните на Абдулкадир Селви и Ханде Фърат в Конституцията ще бъдат въведени текстове, касаещи извънредни решения при кризисни ситуации или военно положение. Планираните поправки ще влязат в сила веднага и с прилагането на тези мерки общественият сектор ще се прочисти от поддръжниците на проповедника Фетхуллах Гюлен и на намерението му да преструктурира държавата.

Източникът на двамата журналисти от Анкара е посочил още, че в закона за борба с тероризма ще се наложат важни промени, тъй като сега действащите текстове в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекси не са достатъчно силни и работещи.

Наложително е да бъдат удължени сроковете за задържане, особено като се имат предвид онези близо 50 000 души по арестите, които трябва да бъдат разпитвани и разследвани. Новите наказателни текстове предвиждат окончателно лишаване от правото на упражняваната до момента професия, уволнените няма да могат да съдят държавата за това, поради което се налага и промяната на закона за държавните служители



#Реджеп Ердоган #промени #Конституция #смъртно наказание #закон за борба с тероризма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »