Учени откриха 104 нови планети

Учени откриха 104 нови планети
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Международен екип от астрономи потвърди, че с американския космически телескоп "Кеплер" са открити 104 нови планети извън Слънчевата система, предаде АФП. Четири от планетите са в орбита около една и съща звезда и биха могли да напомнятЗемята.

Потвърждаването и определянето на характеристиките на тези екзопланети са извършени от няколко наземни обсерватории, сред които 4-те телескопа Кек в Мауна Кеа в Хавай.

В рамките на мисията "Кеплер" вече са открити над 4600 планети от 2009 г., като откриването на 2326 от тях е потвърдено. 21 от въпросните 2326 планети се намират в т.нар обитаема зона около звездата си, т.е. на разстояние от нея, което позволява на повърхността им да има вода в течно състояние и да съществува живот.

Размерите на новооткритите планети варират от по-малки от земните до по-големи от тези на Юпитер. Всички тези екзопланети орбитират близо до звездата си и затова са много горещи.

Четирите орбитиращи около една и съща звезди планети изглежда са скалисти, а размерите им са с 20-50% по-големи от земните. Тъй като звездата им е значително по-студена от Слънцето, температурите на повърхността на две от планетите може да са сходни с регистрираните на Земята, смятат астрономите.

Те поясниха, че тази звездна система се намира на около 400 светлинни години от Земята.

"Разнообразието на планетите е впечатляващо", заяви астрономът Евън Суникоф от Института по астрономия към университета в Хавай. "Открихме планети в орбита около звездата си, които нямат еквивалент в Слънчевата система. Редица планети, чиито размери са два пъти по-големи от земните, орбитират толкова близо до звездата си, че температурата на повърхността им може да надхвърли 1000 градуса Целзий".

Мисията "Кеплер" бе лансирана през 2009 г. и приключи през 2013 г., като бяха изследвани 150 000 звезди в съзвездието Лебед. Впоследствие обаче бе възобновена, за да се изследват свръхнови и много далечни галактики.

#планети #орбити #Юпитер #Земята #екзопланети

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »