Moody`s подобри оценката си за БЕХ - определи (P)'Ba2' рейтинг на предстоящата облигационна емисия със стабилна прогноза

Moody`s подобри оценката си за БЕХ - определи (P)'Ba2' рейтинг на предстоящата облигационна емисия със стабилна прогноза
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Moody`s подобри оценката си за БЕХ, като определи (P)'Ba2' рейтинг на предстоящата облигационна емисия на държавния енергиен холдинг със стабилна прогноза.

Агенцията отбелязва доминантната позиция на БЕХ на българския пазар, но я разглежда като по-скоро позитивна с оглед на либерализирания вече пазар. Конкурентното производство на еленергия, усилията за намаляване на дефицита, както и фактът, че държавата е собственик на стратегическата инфраструктура на сектора, дават допълнителни поводи за оптимизъм.

Fitch Ratings също отбелязва повишените рискове в бизнеса с производство на електроенергия, главно заради вариацията в цените в световен мащаб. В същото време се подчертава стабилното потребление. Отбелязват се усилията на българската държава в сектора и желанието бизнесът да стане по-конкурентен в европейски мащаб. Главната спънка за това е недостатъчната прозрачност.

И двете агенции препоръчват още работа за стабилизране на приходите, пълна либерализация на пазара, както и повече усилия за увеличаване на ликвидността на БЕХ.

Така въпреки раздухваните  в различни среди проблеми с АЕЦ "Белене", международните рейтингови агенции очевидно оценяват ускорения ход и посоката на реформите в българския енергиен сектор и това се отразява в последните им доклади за държавния енергиен холдинг.

Кредитните агенции отчитат все пак постигнатото в либерализацията на електроенергийния пазар, отварянето на електроенергийната борса, финансовото стабилизиране на държавните енергийни компании и отпушването на разплащанията по веригата производител - доставчик на еленергия, реалните действия към ускоряване на проектите, които ще осигурят диверсификация на доставките на природен газ.

 

#АЕЦ Белене #БЕХ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"