Евролидери призоваха Анкара да защитава демокрацията и върховенството на закона

Евролидери призоваха Анкара да защитава демокрацията и върховенството на закона
БГНЕС
A A+ A++ A

Евролидерите подложиха на критика действията на властите в Турция след неуспешния опит за преврат. Едни от тях, като представителите на ЕНП, са по-умерени в изказванията си, други, като либералите, доста по-категорични в оценките си, но всички са единодушни в призива си към Ердоган да се спазват демократичните принципи и върховенството на закона.

Председателят на Групата на Европейската Народна партия (ЕНП) в Европейския парламент Манфред Вебер призова Турция да защитава демокрацията и върховенството на закона след проваления преврат в страната, предаде NewEurope.

„В тези трудни часове правителството е най-силно, ако поддържа ценностите и принципите, заради които е било подложено на атака. Демокрацията, върховенството на закона, разделението на властите и основните свободи трябва да бъдат защитени“, заяви той. „Турското правителство трябва да се въздържа от действия, които могат да доведат страната по-далеч от Европа“, добави той. „Гражданите и на Турция, и на ЕС имат интерес от близко партньорство в сферите на икономическия растеж и миграцията“, смята Вебер.

„Изразявам своите съболезнования към семействата а жертвите и давам пълната си подкрепа на демократическите институции в Турция“, каза политикът в заключение.

Германският канцлер Ангела Меркел е провела телефонен разговор с президента на Турция Реждеп Тайип Ердоган, по време на който е обърнала внимание на необходимостта при преследването на метежниците страната да се ръководи от върховенството на закона , предаде ТАСС.

„Канцлерът призова президента да поддържа принципите на пропорционалността и закона по повод отговора на турската държава срещу опита за осъществяване на преврат“, заяви прес-секретарят на германското правителство Щефен Зайберт. Меркел е посочила, че въвеждането на смъртно наказание в Турция „не е приемливо при никакъв случай“.

По-рано Зайберт каза, че завръщането на Турция към екзекуциите ще означава край на преговорите за членството на страната в ЕС.

 Председателят на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) в Европейския парламент Ги Верхофщадт пък заяви, че президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган злоупотребява с проваления опит за преврат в страната, за да преследва политическите си противници, предаде NewEurope.

„Добре е , че Турция избегна нова военна диктатура, но само ако демокрацията бива поддържана. Това, което виждаме е нататъшно настъпление на управляващата Партия на справедливостта и развитието в Турция срещу свободата на словото, независимостта на правосъдието и върховенството на закона. Това ще влоши отношенията между ЕС и Турция“, заяви белгийският политик, който е и бивш министър-председател на страната.

Верхофщадт, който е водачът на АЛДЕ в Европейския парламент предупреди, че въвеждането на смъртното наказание е червената линия, която не трябва да бъде пресичана от Турция. Според него чистките във войската и други санкции извън рамките на закона трябва да бъдат прекратени незабавно.

„Реакцията на Ердоган към преврата поведе страната дори по-далеч по погрешния път“, заяви той. „Призовавам върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини и председателя на Европейския съвет Доналд Туск да замразят всички преговори с Турция, докато Ердоган не потвърди следването на европейските ценности“, заяви политикът.

#евролидери #Турция #Ердоган #върховенство на закона #Меркел #ЕНП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »