Жестоко смъртно наказание грози хилядите арестувани заговорници в Турция, светът чака потресен

Жестоко смъртно наказание грози хилядите арестувани заговорници в Турция, светът чака потресен
БГНЕС
A A+ A++ A

Турският президент Реджеп Ердоган отказа да изключи смъртно наказание за хилядите хора, арестувани след неуспешен военен преврат в петък. Той заяви, че ако парламентът вземе решение за връщане на смъртното наказание след опита за преврат, ще го подпише като закон, предаде ДПА.

В интервю за телевизия Си Ен Ен от Истанбул Ердоган определи неуспешния преврат като престъпление и държавна измяна.

"Но, разбира се, за да бъдат предприети действия за това (предложение за връщане на смъртното наказание) под формата на конституционна мярка, ще е необходимо решение на парламента. Следователно лидерите ще трябва да се съберат, да го обсъдят", каза той в първото си интервю след опита за преврат.

"Ако те приемат да го обсъдят, тогава аз като президент ще одобря всякакво решение, което бъде взето от парламента", заяви Ердоган.

По думите му до няколко дни Турция ще подаде пред САЩ официално искане за екстрадиция на духовника Фетхуллах Гюлен, когото Ердоган обвинява за опита за преврат.

На въпроса какво ще направи, ако американската администрация откаже да екстрадира Гюлен, турският президент заяви, че „ние /Турция и САЩ – бел.ред./ имаме взаимно споразумение за предаване на престъпници“.

Това е първото интервю на Ердоган след преврата от от нощта на 16 юли.

Смъртната присъда, конституцията и позицията на ЕС

Ердоган заяви в неделя, че властите не могат да отлагат въвеждането на смъртната присъда за участниците в опита за военен преврат. „Не можем да игнорираме това искане“, подчерта държавният глава и уточни, че правителството ще обсъди този въпрос с опозицията.

От своя страна турският премиер Бинали Йълдъръм заяви вчера, че въвеждането на смъртна присъда е възможно само след промяна на Конституцията на страната. “Не можем да игнорираме исканията на нашия народ. Но за връщането на смъртното наказание е необходима промяна в Конституцията“, каза той.

В дискусията по въпроса се включи министърът на външните работи на ЕС Федерика Могерини. Тя обяви, че връщането на смъртното наказание ще означава край на преговорите на Турция за членство в Евросъюза. Подобна позиция заявиха още в Берлин и Виена.

Превратът

В нощта на 16 юли група метежници се опита да извърши военен преврат. Анкара и Истанбул се превърнаха в арена на противопоставяне между противниците и привържениците на Реджеп Ердоган. Турските власти обявиха, че пучът е потушен.

По последни данни са загинали 208 души, включително 60 полицаи, трима военнослужещи и 145 мирни граждани. 7500 души са арестувани по обвинение, че са участвали в опита за преврат. Арестите продължават.

Турските власти твърдят, че вдъхновители на преврата са привържениците на опозиционното на президента Реджеп Ердоган движение „Хизмет“, което е свързано с Фетхуллах Гюлен. Анкара го обвини за дестабилизиране на ситуацията в страната през лятото на 2013 г., както и в други опити за подкопаване на доверието към властта.

През декември 2014 г. съдът в Истанбул издаде заповед за ареста на Гюлен по подозрение, че стои зад създаването на терористична организация, която иска да свали от власт управляващата Партия на справедливостта и развитието. Самият Гюлен, който в момента живее в САЩ, отхвърли обвиненията на Ердоган за свое участие в опита за преврат.

Турция поиска от САЩ да й предаде Гюлен и дори заплаши с преразглеждане на приятелските си отношения с Вашингтон, ако това не се случи. Държавният секретар Джон Кери заяви, че Турция трябва да представи доказателства, с които да подкрепи исканията си за неговото екстрадиране.

#Ердоган #смъртно наказание #арестувани #убити #Конституция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »