МОСВ актуализира критериите за изготвяне на ОВОС

МОСВ актуализира критериите за изготвяне на ОВОС
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Министерство на околната среда и водите предлага сериозно изменение на Закона за опазване на околната среда, което актуализира критериите при изготвяне на оценка на въздействието на околната среда (ОВОС), предаде БГНЕС.

Срокът за подаване на становища по законопроекта е 01 август. “С предложените изменения и допълнения се осигурява по-голяма ефективност на процедурата по оценка на въздействието върху околната среда за възложителите на инвестиционни предложения и за всички заинтересовани физически и юридически лица”, посочват от МОСВ.

“Оптимизира се процедурата по ОВОС, което ще допринесе от една страна за облекчаване и ускоряване на цялостния инвестиционен процес, до намаляване на регулаторната и административна тежест и подобряване на бизнес средата в България, а от друга – повишаване на информираността и възможността за участие на всички заинтересовани лица. Актуализират се критериите за преценка необходимостта от ОВОС и изискванията за съдържанието на доклада за ОВОС се осигурява по-високо качество на подготовка и оценка на документацията по ОВОС с включване на риска от големи аварии и бедствия, и климатичните промени, през различните фази на инвестиционните предложения в т.ч. и при извеждане от експлоатация”, пише още в мотивите към предложеното изменение. Измененията са във връзка с транспонирането на Директива на Европейския парламент и на Съвета на ЕС от 2014 г.


#ОВОС #критерии #МОСВ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"