Допълнителни 170 000 лв. се наливат в перо правосъдие заради бавни процедури

Допълнителни 170 000 лв. се наливат в перо правосъдие заради бавни процедури
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Правосъдният министър Екатерина Захариева е изготвила доклад до Министерския съвет за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на правосъдието за осигуряване на парите.

Те са предвидени в централния бюджет и са за изплащане на обезщетения по сключени споразумения за нарушени права на разглеждане и решаване в разумен срок на дела по приключили граждански, административни и наказателни производства.

Министерството вече е изплатило точната сума от 160 068 лева, които са обезщетения за второто тримесечие на годината, съобщава "Правен свят".

Мярката за компенсация на пострадали от забавено правосъдие е регламентирана в Закона за съдебната власт. Заявления се подават в Инспектората към Висшия съдебен съвет, след което в 6-месечен срок се извършва проверка и произнасяне, а обезщетенията се изплащат от бюджета на правосъдното министерство след сключено споразумение.

За първото тримесечие на годината бяха изплатени 169 780 лева, което означава, че за половин година обезщетенията за бавно правосъдие са около 340 000 лева. Сметката показва, че обезщетенията са сходни с тези, които държавата е изплатила през 2015 г., когато разходите бяха почти 800 000 лева.

#Екатерина Захариева #обезщетения #правосъдие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"