Задържаните за опита за преврат в Турция са 7543, адвокати отказват да ги защитават

Задържаните за опита за преврат в Турция са 7543, адвокати отказват да ги защитават
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Задържаните във връзка с опита за преврат в Турция са 7543, от тях 6038 са военнослужещи, съобщи премиерът Бинали Йълдъръм след заседание на правителството. Сред арестуваните има 103 адмирали и генерали.

Повече от 14 часа продължават разпитите на арестуваните. Над 170 адвокати категорично отказаха да окажат служебна защита на задържаните заради участие в опита за преврат, определен от управляващите като терористичен акт.

Силите за сигурност продължават да издирват военнослужещи, които имат връзка с опита за преврат.

В същото време лидерът на опозиционната Народно-републиканска партия Кемал Кълъчдароглу настоя да има съд и за онези цивилни, които линчуваха войниците в нощта на пуча.

"Ако Турция смята да бъде правова държава и да излъчва доверие, е длъжна да действа в съответствие със законите. Престъпниците трябва да бъдат преследвани в рамките на правилата, предвидени от закона, но не с цел отмъщение и разправа, или предубедено и предрешено съдопроизводство. Трябва да бъдат издирени онези цивилни, които повалиха, ритаха и удряха обикновените войници, този линч е недопустим и няма съвест, която да може да го приеме. Те трябва да бъдат съдени наравно с участниците в опита за преврата. В крайна сметка, ние разчитаме на армията си", заяви Кълъчдароглу.

Главната дирекция на полицията в Турция започна операция по прочистване на полицейските управления на територията на цялата страна от заподозрени за участие в опита за преврат.

Общо 7850 полицаи, сред които и висшестоящи служители на реда, са били отстранени от работа в рамките на разследването срещу извършителите на опита за преврат в Турция, пише в. „Хюриет".

Иззети са оръжията и служебните им легитимации. Всички ще бъдат предадени на съда.

Уволнени са и 9000 чиновници, включително валия (губернатор - бел.ред.) на една от провинциите и 29 губернатора, намиращи се на подчинение на централната власт. Това съобщи Анадолската агенция, позовавайки се на министерството на вътрешните работи.

Задържан е и началникът на Академията на ВВС.

#адвокати #Турция #Бинали Йълдъръм #преврат #военни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »