Един от нападателите в Казахстан е задържан, МВнР съветва да се избягват пътуванията натам

Един от нападателите в Казахстан е задържан, МВнР съветва да се избягват пътуванията натам
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

В резултат на спецоперацията в казахстанския град Алмати е задържан един от нападателите, атакуващи обекти на силите за сигурност.

„Един от нападателите е задържан, един се издирва“, заявиха от Департамента по вътрешни дела на града. От там уточняват, че в момента в града се провежда операция с кодовото име „Прихващане“.

Съобщава се за трима загинали служители на реда, както и един цивилен.

Днес неизвестни лица нападнаха полицейски участък и департамента на Комитета за национална сигурност в Алмати. В града беше обявен и най-високия червен код за тревога, а властите започнаха провеждането на антитерористична операция, в рамките на която е затворена гарата в града.

Във връзка с нападенията съседен Киргизстан обяви, че засилва охраната по границата си с Казахстан.

По-рано беше съобщено, че мъж с азиатска външност, облечен в черно, е открил огън с автомат по полицаи в близост до Департамента по вътрешни работи в Алмати. Той също така е направил неуспешен опит да спре превозно средство, след което е побягнал по улицата, продължавайки да стреля.

„Червен код“ на терористична опасност предполага най-висока степен на опасност от възможни нови терористични атаки и е съпътстван от предприемането на редица извънредни мерки, сред които: безпрепятствено проникване в жилищни и други помещения на силите на реда; временно задържане под стража за 24 часа до изясняване на ситуацията; провеждане на обиски и други оперативни мероприятия; временно ограничаване на свободата на движение и придвижване; засилен контрол на ключови места в града (летища, гари и т.н.).

При необходимост българските граждани могат да се обръщат за допълнителна информация и съдействие към посолството на Република България в Казахстан:

Посолство на Република България в Република Казахстан

Адрес: ул. „Иманов” № 11, бизнес-център „Нурсаулет”, ет . 5, гр. Астана, 010000, Казахстан

Телефон: +7 7172 90 15 15

Факс: +7 7172 90 18 19

Дежурен телефон в извънработно време: + 77 789 717 882

E-mail: Embassy.Astana@mfa.bg

Website: www.mfa.bg/embassies/kazakhstan.

#Казахстан #червен код #опасност #тероризъм #Алмати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"