Кери заплашително към Турция: Ако не се спазват принципите на демокрацията може да загубите мястото си в НАТО

Кери заплашително към Турция: Ако не се спазват принципите на демокрацията може да загубите мястото си в НАТО
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Турция би могла да загуби своето членство в НАТО, ако не успее да спази принципите на демокрацията след опита за преврат в страната миналата седмица, пише в. „Индипендънт“.

Близо 9000 военни и полицаи бяха отстранени от работа след проваления опит за преврат в страната. По думите на премиера Бинали Йълдъръм, освен тях други над 7500 души са арестувани.

По време на съвместната си пресконференция с върховния представител по външна политика и сигурност на ЕС Федерика Могерини, държавният секретар на САЩ призова правителството в Турция да спазва върховенството на закона.

Докато Могерини заяви, че страни, които позволяват смъртното наказание, не могат да се присъединят към ЕС, Кери допълни, че „НАТО също има изисквания, уважаващи демокрацията“.

По неговите думи Вашингтон ще подкрепи изправянето на извършителите пред правосъдието, но също така наблегна на важността да бъдат спазвани демократичните правила в държавата.

В своето изказване Кери също така заяви, че Турция трябва да представи доказателства, с които да подкрепи исканията си за екстрадирането на духовника Фетхуллах Гюлен.

Според властите в Анкара Гюлен е основната фигура зад проваления преврат. От края на 90-те години духовникът се намира в самоналожено изгнание в САЩ.

„Призовавам външният министър (на Турция – бел. ред.) да бъде сигурен, че каквито и официални документи или молба да ни изпратят, те трябва да изпратят доказателства, а не обвинения“, каза държавният секретар.

„Ние искаме да видим действителни доказателства, които отговарят на стандартите за контрол, които съществуват в много държави, уважаващи системата на екстрадиране“, посочи още той.

#НАТО #Турция #заплахи #Фетхуллах Гюлен #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »